Рада дозволила використовувати гривню у зовнішній торгівлі

20 грудня 15:18

Верховна Рада України прийняла за основу і в цілому як закон запропоновані Національним банком України (НБУ) зміни, якими розширюється використання гривні суб'єктами ЗЕД України у розрахунках з нерезидентами у зовнішній торгівлі.

 

За відповідний законопроект № 9488 про внесення змін до ст.7 Декрету Кабінету міністрів «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» (щодо розширення сфери використання валюти України) проголосували 274 народні депутати у вівторок, 20 грудня.

Зокрема законом скасовується обов'язкове одержання індивідуальної ліцензії НБУ на проведення таких розрахунків у гривні.

Таким чином, відзначає НБУ, зміни дозволять без обмежень використовувати гривню як засіб платежу в розрахунках між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту.

Як стверджують в НБУ, переорієнтація на гривню розрахунків за зовнішньоторговельними операціями позбавить українських експортерів та імпортерів від можливих валютних ризиків, покращить позиції національної валюти на міжнародних ринках, а також зменшить навантаження на валютний ринок України.

Згідно з пояснювальною запискою за підписом голови НБУ Сергія Арбузова, розширення використання гривні суб'єктами ЗЕД у розрахунках з нерезидентами "обумовлено процесом інтеграції країни у світову економіку, необхідністю розробки заходів щодо лібералізації валютних операцій відповідно до міжнародних зобов'язань України, а також потребою в усуненні певних валютних ризиків в Україні і у зміцненні позиції гривні у міжнародних розрахунках».

Зокрема в НБУ відзначають, що конвертованість національної валюти за поточними операціями є однією з основних статутних вимог МВФ для його членів.

За даними Нацбанку, гривня у зовнішньоекономічних розрахунках за товари та послуги майже не використовується - її питома вага за січень-серпень 2011 року становить лише 0,1% від загального обсягу. При цьому в останні роки спостерігається тенденція до зменшення її частки як в абсолютному, так і у відносному значенні.