Рада в першому читанні схвалила оформлення заборгованості бюджету векселями

18 квiтня 19:58

В опозиції впевнені, що податкові органи будуть змушувати платників податків приймати за рахунок боргу векселя, а не гроші, при цьому роблячи виключення для близьких до влади компаній.

 

Заборгованість державного бюджету може бути оформлена фінансовим казначейським векселем. Відповідний проект законодавчих поправок "Про вдосконалення процедури щодо фінансових векселів" (№2845) Верховна Рада ухвалила в першому читанні в четвер 239 голосами.

Документ, внесений напередодні народним депутатом від фракції Партії регіонів Валерієм Омельченком, також передбачає випуск банківських фінансових векселів, емітентом яких є банки.

Згідно з проектом, банківські векселі видаються у формі електронного документа, тоді як казначейські можуть бути і в документарній формі, у формі електронного документа.

При цьому порядок видачі, обігу, погашення та стягнення за банківськими векселями затверджує Нацбанк, а казначейських - Кабмін. "Видача казначейських векселів є частиною бюджетного процесу і не підлягає регулюванню Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку", - говориться, зокрема, в документі.

Головне науково-експертне управління Ради в своїх зауваженнях до цього законопроекту виступило проти банківських векселів. "Для їх введення необхідно не тільки належне обґрунтування цього, але і чітке законодавче визначення основних принципів їх випуску та обігу. Для цього слід, на наш погляд, зокрема, обмежити загальну суму платежів, які повинен виплатити банк щодо випущених ним банківських векселів, певною сумою його статутного капіталу, заборонити акціонерам банку його працівникам, працівникам НБУ бути векселетримачами...", - пояснює свою позицію управління.

Воно також рекомендувало звузити використання казначейських векселів тільки оформленням заборгованості з відшкодування податку на додану вартість (ПДВ), а не будь-якої бюджетної заборгованості.

Про те, що випуск казначейських векселів може порушити баланс бюджету, заявили в ході обговорення і представники опозиції, що не підтримали цей законопроект.

Депутат від опозиційної фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв висловив упевненість, що у випадку ухвалення закону, податкові органи будуть змушувати платників податків приймати в рахунок боргу векселя, а не гроші, при цьому роблячи виключення для близьких до влади компаній. Згодом ці векселі будуть продаватися з дисконтом, створюючи ґрунт для корупції і завдаючи удару по фінансовому становищу підприємств.

Випуск банківських векселів підтримує Національний банк, який наразі активно розробляє необхідну підзаконну нормативну базу. !zn

Читайте також:

Рада вирішила вдосконалювати Податковий кодекс

Комітет Ради рекомендував прийняти закон про трансферне ціноутворення в урізаному вигляді

Рада направила до КС законопроект про розширення бюджетних повноважень Рахункової палати