Путін запропонував реформувати МВФ, посиливши роль Росії

21 червня 12:37

Країни, що розвиваються повинні грати значнішу роль у прийнятті рішень у МВФ, оскільки вони виділили кошти для подолання світової кризи. Необхідно переходити від декларацій до реальної реформи МВФ.

 

Росія хоче посилити свій вплив у Міжнародному валютному фонді (МВФ) і виступає за його реформу. Про це сказав президент Росії Володимир Путін у ході Петербурзького міжнародного економічного форуму.

Зокрема він нагадав, що країни БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай і Південно-Африканська Республіка) під час засідання «Великої двадцятки» взяли на себе додаткові зобов'язання надати в розпорядження МВФ близько 75 млрд дол.

«Природно наше бажання впливати на те, як будуть розпоряджатися цими коштами. Вважаємо, що від декларацій потрібно переходити до реальної реформи МВФ, інших міжнародних фінансових інститутів, до реформи, яка б враховувала нову економічну розстановку сил», - сказав Путін.

Він зазначив, що Росія вважає, що необхідні невідкладні скоординовані дії для розчищення та оздоровлення глобальних фінансів, їх жорстка прив'язка до фундаментальних показників реального сектора економіки. До того ж справедливо і обгрунтовано ставити питання про посилення ролі так званих країн, що розвиваються і так званих нових економічних держав у виробленні і прийнятті кроків, що визначають характер глобального економічного порядку, додав президент РФ.

Путін підкреслив, що всі ці теми мають намір зробити ключовими і активно просувати їх під час майбутнього головування Росії у «двадцятці» в 2013 році.

«Ми запропонували нашим партнерам зібратися саме тут, в Петербурзі, за рік», - сказав Путін

Російський президент уважає, що настав час, коли «двадцятка» повинна повною мірою взяти на себе тягар ефективного лідерства. Це означає, що «двадцятка» не повинна перетворитися на черговий елітний клуб, піклуватися виключно про свої членів.

««Двадцятка» покликана стати тим майданчиком, де виробляють справедливі правила для сталого розвитку всієї світової економіки. Глобальний характер світової економіки, коли всі залежать один від одного, передбачає сьогодні й глобальний характер відповідальності, насамперед, зрозуміло, для провідних економік світу», - сказав Путін. !zn

Читайте також:

Країни G20 погодили план сприяння росту економіки

Меркель порадила новому грецькому уряду не розраховувати на послаблення з боку кредиторів

Країни «великої двадцятки» закликали Європу швидко і рішуче покінчити з кризою

Росія прийматиме саміт «Великої двадцятки» в 2013 році