Путін: Якщо зросте ціна на транзит - подорожчає й газ

07 червня 17:24

Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін заявив, що в разі зростання тарифу на транзит газу через Україну зросте і його ціна.

 

"Ціна й транзит один від одного залежать. Якщо зростатиме в односторонньому порядку транзит, одночасно зростатиме й ціна", - сказав В. Путін на прес-конференції за підсумками засідання російсько-української комісії, що відбулася в Москві.

"Але ми домовилися, що дивитимемося на проблему в комплексі. Так і будемо це робити", - сказав В. Путін.

За його словами, ціну за транзит, як і ціну за газ, розраховують за певною формулою. "Стосунок помпування певного обсягу на 100 кілометрів, залежить від умов даного помпування. Це теж усе легко розраховують. Ми домовилися, коли підписували чинний контракт, що у нас буде й помпування ринкове, й ціна буде ринкова, європейська", - нагадав російський прем'єр.

Він зазначив, що в перший рік Росія зробила знижку Україні на ціну за газ, а українські партнери - за транзит.

"Потім знижка за ціною закінчилася, й закінчилася знижка за транзит. Транзит став ринковим, таким же, яким користується "Газпром" у всіх інших європейських країнах. І ціну розраховують не адміністративним шляхом, а теж за формулою", - підкреслив В. Путін.

Як було повідомлено, прем'єр-міністр України Микола Азаров сподівається знайти взаємовигідне рішення щодо газових контрактів на перемовах у Москві.

Київ неодноразово заявляв про необхідність переглянути газові контракти, укладені між НАК «Нафтогаз Україна» і ВАТ «Газпром» у січні 2009 року.

Попередній раунд перемов з цього питання наприкінці травня завершився безрезультатно.