Путін пропонує Європі створити «єдиний енергокомплекс». Без України

27 лютого 14:08

Глава уряду РФ вважає, що сьогодні ЄС і Росії потрібно замислитися і про більш глибоку кооперацію у сфері енергетики, щоб не залежати від «чиїхось політичних примх».

 

Кандидат у президенти РФ, прем'єр-міністр Росії Володимир Путін пропонує Європейському союзу відмовитися від «Третього енергопакету» і створити новий «єдиний енергокомплекс Європи». При цьому об'єднатися Путін пропонує на основі «Північного» та «Південного» «потоків», які будуються Росією, щоб не залежати від «чиїхось політичних примх».

Про це він написав у своїй авторській статті, опублікованій сьогодні, у понеділок, 27 лютого, у газеті «Московские новости», повідомляє прес-служба голови російського уряду.

«Потрібно задуматися і про більш глибоку кооперацію у сфері енергетики - аж до створення єдиного енергокомплексу Європи», - пише Путін у своїй статті.

За словами Путіна, важливі кроки у цьому напрямку - будівництво газопроводів «Північний потік» по дну Балтики та «Південний потік» в Чорному морі.

«Після їх повного введення в експлуатацію Європа отримає надійну і гнучку, незалежну від будь-чиїх політичних примх систему газопостачання, що дозволить не формально, а реально зміцнити енергобезпеку континенту», - пише Путін.

При цьому російський прем'єр негативно відгукнувся про «пролобійований Єврокомісією «Третій енергопак»: за його словами, цей пакет «не укріплює» відносин РФ і Євросоюзу, оскільки «спрямований на витіснення російських інтегрованих компаній».

Більше того, зазначає Путін, пакет, «з урахуванням збільшеної нестабільності альтернативних Росії постачальників енергоресурсів - ще й загострює системні ризики для самої європейської енергетики, відлякує потенційних інвесторів у нові інфраструктурні проекти».

За словами російського прем'єра, у бесідах з ним багато європейських політиків «трохи лають пакет».

«Треба набратися мужності і прибрати цю перешкоду на шляху взаємовигідного співробітництва», - резюмує Путін. !zn

Читайте також:

ЄС готовий надавати підтримку Україні у модернізації ГТС

В ЄС запевнили Україну, що "Південний потік" лобіювати не мають наміру

Для ЄС важливіша модернізація української ГТС, а не новий газопровід

Вихід з Енергетичного співтовариства позбавить Україну шансів на євроінтеграцію

Україна отримала перспективу стати частиною ЄС в енергетиці без політичної складової