Путін особисто дав старт початку будівництва газопроводу «Південний потік» в обхід України (ФОТО)

07 грудня 16:18

Президент Росії Володимир Путін особисто дав старт початку будівництва морської частини газопроводу «Південний потік» в обхід території України. Як заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер, обсяги транзиту газу через територію України після введення в експлуатацію газопроводу «Південний потік» будуть обговорюватися.

 

У п'ятницю, 7 грудня, на майданчику компресорної станції «Російська» в районі м. Анапа Краснодарського краю (Росія) відбулися урочисті заходи, присвячені початку будівництва газопроводу «Південний потік», який поставлятиме газ до Європи в обхід території України.
На церемонії в присутності президента РФ Володимира Путіна було зроблено символічну зварку двох перших труб морської частини газопроводу на території, де буде побудована компресорна станція «Руська».
У церемонії взяли участь міністр енергетики РФ Олександр Новак, глава «Газпрому» Олексій Міллер, глава компанії South Stream Transport Марсел Крамер, глава Eni Паоло Скароні, а також офіційні представники країн-учасників проекту - Македонії, Болгарії, Угорщини, Словенії, Туреччини, Австрії , Хорватії, Греції.
Транзитні країни перестануть отримувати доходи від прокачування російського газу після введення в експлуатацію газопроводу «Південний потік», заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер.
«Сьогодні транзитний тариф ми платимо компаніям, які представляють транзитні країни. З реалізацією проекту «Південний потік» ми транзитний тариф будемо платити самі собі. Будемо перекладати з однієї своєї кишені до іншої», - сказав він.
Водночас, обсяги транзиту газу через територію України після введення в експлуатацію газопроводу «Південний потік» будуть обговорюватися, уточнив глава "Газпрому".
«Після 2019 року зростання попиту на газ буде рости, тому думаю, що так (буде транспортувати газ через Україну - ред.). У 2019 році у нас закінчується контракт, і у нас буде час обговорити ці питання, і обсяги теж », - сказав Міллер.

/system/ckeditor_assets404IMAGE
/system/ckeditor_assets404IMAGE

/system/ckeditor_assets404IMAGE
/system/ckeditor_assets404IMAGE

Передбачається, що перші постачання газу почнуться в 2015 році. У 2016-му планується поставити 15,75 млрд куб. м газу, в 2017-му - 31,5 млрд. куб. м, в 2018-му - 47,25 млрд куб. м, і в 2019-му газопровід вийде на проектну потужність - 63 млрд куб. м.
Протяжність підвідного ділянки газопроводу в Чорному морі становить 925 км, і він буде складатися з чотирьох ниток з пропускною здатністю кожної 15,75 млрд куб. м природного газу на рік. Максимальна глибина укладання труби - 2250 метрів. Довжина однієї труби - 12 метрів. Кількість труб, необхідних для однієї нитки, - приблизно 7,6 тис. Кількість труб, необхідних для чотирьох ниток, - приблизно 304 тис.
В цілях диверсифікації маршрутів експортних постачань природного газу «Газпром» реалізує проект з будівництва газопроводу через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи - "Південний потік" в обхід території України. Для реалізації сухопутної частини проекту з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією, Хорватією і Австрією були підписані міжурядові угоди.
Морська ділянка газопроводу «Південний потік» пройде по дну Чорного моря від компресорної станції «Російська» на російському узбережжі до узбережжя Болгарії.
Акціонерами компанії - оператора морської ділянки газопроводу «Південний потік» - South Stream Transport AG є «Газпром» (50%), італійська Eni (20%), німецька Wintershall і французька EdF - по 15%.