Путін заявив, що відмова України від МС загрожує їй деіндустріалізацією

25 квiтня 15:37

Російський президент заявив, що приєднання до МС обіцяє Україні прибутки в розмірі 9-10 млрд доларів на рік, а відмова "спричинить непоправні втрати".

 

Президент РФ Володимир Путін заявив, що відмова України від кооперації з Митним союзом Росії, Білорусі і Казахстану загрожує деіндустріалізацією окремих галузей української економіки.

"Український народ, керівництво має визначитися, потрібно їм це (МС - прим. ред.) чи ні. Але я хочу підкреслити, що окремі галузі економіки Росії, Білорусі, Казахстану та України перебувають у глибокій кооперації. Відмова від неї спричинить непоправні втрати. Якщо Росія в змозі ще якось заповнити їх, то для України це буде вкрай складно. В окремих галузях економіки, я боюся, це може призвести до деіндустріалізації", - сказав Путін під час прямої лінії з росіянами 25 квітня.

Путін також відзначив, що приєднання до МС обіцяє Україні непогані прибутки.

"Самі українські експерти вважають, що у разі приєднання до МС економічні вигоди України будуть обчислюватися у відсотках до ВВП, за нашими оцінками - це 9-10 млрд доларів на рік з плюсом", - підкреслив російський президент.

При цьому він додав, що Росія з повагою поставиться до будь-якого вибору українців. "Куля на стороні наших партнерів", - підсумував Путін.

Нагадаємо, в кінці травня Україна планує отримати в Митному союзі статус спостерігача з правом дорадчого голосу. В українському уряді розраховують, що участь країни в роботі органів МС дозволить уникнути прийняття рішень, які завдають шкоди національним інтересам.

Водночас, російська сторона наполягає, що зацікавлена лише у повноцінній участі України в МС.

За даними DT.UA, після зустрічі президентів Віктора Януковича і Володимира Путіна 4 березня уряди обох країн отримали завдання знайти формулу співробітництва, прийнятну для обох сторін. В результаті консультацій з російською стороною на рівні робочих груп була досягнута домовленість про "асоційоване членство України у МС. Офіційно у Кабміні заявили, що говорити про це рано".

Як раніше запевнив президент Віктор Янукович, Україна буде співпрацювати з Митним союзом лише в тому форматі, який не суперечить відносинам з ЄС - Київ націлений вже в листопаді підписати Угоду про асоціацію з ЄС і створити зону вільної торгівлі з Європою. !zn

Читайте також:

Отримання статусу спостерігача може стати початком подальшого просування України в МС

Росія спростувала надання Україні статусу спостерігача в Митному союзі

Медведєв змалював перспективи України в МС: Або все, або нічого

Зустріч Януковича з лідерами країн Митного союзу запланована 28-29 травня в Астані