Путін скасував вільну торгівлю з Україною з 1 січня

16 грудня 16:49

Росія мститься Україні за зближення з Євросоюзом.

 

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про призупинення дії договору про зону вільної торгівлі з Україною з 1 січня 2016 року.

Інформація про документ оприлюднена на офіційному сайті правової інформації РФ в середу, 16 грудня.

"Постановляю:... призупинити з 1 січня 2016 року дію Договору про зону вільної торгівлі, підписаного в місті Санкт-Петербурзі 18 жовтня 2011 року щодо України", - йдеться в указі.

Підстави для скасування ЗВТ з Україною Путін вказав як "у зв'язку з винятковими обставинами, що зачіпають інтереси і економічну безпеку РФ і вимагають вживання невідкладних заходів".

Україна має намір оскаржити у Світовій організації торгівлі (СОТ) всі незаконні дії Росії, зазначали раніше в Кабміні.

Також, в зв'язку з введенням Росією ембарго на українські продукти, Кабмін просить Раду дозволити ввести відповідне ембарго на продукти з РФ.

За підрахунками глави уряду Арсенія Яценюка, втрати для українського експорту становитимуть $ 600 млн після введення російського ембарго. Російський експорт в Україну втратить вдвічі менше.

Раніше глава МЗС Павло Клімкін повідомляв, що на останніх тристоронніх переговорах щодо ЗВТ в Брюсселі 1 грудня РФ запропонувала Україні запровадити торговельні санкції проти ЄС, приєднатися до російського ембарго на західні продукти.