Проти ще одного топ-менеджера Жеваго порушено кримінальну справу

29 листопада 10:14

Стосовно голови правління, генерального директора компанії «Росава» 19 серпня 2011 року було порушено Кримінальну справу.

 

За даними «Дела», постанову про відкриття кримінального провадження винесено у зв'язку з порушенням податкового законодавства. Нібито, підозрюваний безпідставно включив до складу валових витрат підприємства відсотки у розмірі 65 млн грн, які було виплачено «Росавою» за користування кредитними коштами.

Ці гроші було використано компанією для придбання акцій ВАТ «Завод Електрокераміка» ВАТ «Спецхіммаш», ВАТ «Стахановський завод технічного вуглецю», «Завод сільськогосподарської техніки», ВАТ «Білоцерківська теплоцентраль», ВАТ «Нафтоенергоспец сервіс», ВАТ «Українаенергомаш», ВАТ «Кагарлицький», ЗАТ «Зовнішньоторговельна фірма КрАЗ».

Як встановили слідчі з податкової інспекції Солом'янського району Києва, ці витрати не були пов'язані з господарською діяльністю підприємства, тому дії керівництва «Росави» призвели до завищення валових витрат за період з 1 січня 2010 року по 31 березня 2011 року на суму 65 млн грн. У результаті податок на прибуток зменшився на 15,94 млн грн.

Придбання акцій було проведено компанією «Росава» за рахунок коштів, отриманих у кредит в банку «Фінанси та кредит».

Як повідомлялося раніше, прокуратура Шевченківського району Києва розслідує кримінальну справу стосовно одного із заступників голови правління ЗАТ «Банк« Фінанси та Кредит». Разом з ним у цій самій кримінальній справі проходять ще дві людини - в.о. голови правління ЗАТ «Укренергозбут», а також колишній директор цієї компанії.

Досудове слідство встановило, що службові особи ЗАТ «Укренергозбут» з метою мінімізації податкових зобов'язань та ухилення від сплати податків «безпідставно віднесли до валових витрат підприємства відсотки за користування кредитом, отриманим у банку «Фінанси та Кредит». Фірма «Укренергозбут» направила кредит на операції, не пов'язані з отриманням доходу: позикові кошти у вигляді оплати за залізорудні котуни та металопродукцію було перераховано на розрахункові рахунки підприємств-нерезидентів, а потім вони повернулися без постачання товару.

Як підрахували у прокуратурі, фінансові операції призвели до безпідставного завищення валових витрат на загальну суму 67,3 млн грн., у результаті чого підприємці ухилилися від сплати податку на прибуток на загальну суму 5,2 млн грн.