Приватним облгазам подарували мільярд доларів, щоб похизуватися перед Європою

27 травня 09:41

Несподіване і швидке ухвалення Верховною Радою України Закону № 8351 про списання заборгованості підприємствам ПЕК відбулося тому, що після 1 липня вона б цього не змогла зробити.

 

Про це у своїй статті для ZN.UA пишуть експерт Центру «Номос» Михайло Гончар і юрист-міжнародник Максим Алінов.

Саме до 1 липня Верховна Рада повинна була скасувати чинний мораторій на примусове стягнення заборгованості з підприємств ПЕК. Про це йшлося у дорученні президента України Віктора Януковича, яке зобов'язувало уряд подати до ВР відповідний законопроект.
Доручення ж президента з'явилося як реакція на рішення Європейського суду з прав людини від 15 жовтня 2009 року, згідно з яким Україна повинна була нівелювати негативний вплив цього мораторію.
«Ймовірно, причина полягала в пошуку відповіді на питання, що ж робити із заборгованістю в ПЕК. Судячи з усього, закон № 8351 і став «простою» відповіддю на це питання - запропоновано списати відповідну заборгованість фактично за рахунок українського населення», - пишуть експерти.
Автори акцентують, що Верховна Рада списала не 27,8 млрд грн, як про це часто пишуть ЗМІ, а 52 млрд грн заборгованості. Оскільки закон передбачає списання заборгованостей також між самими підприємствами ПЕК.
Крім того, закон не передбачає списання боргів самого населення. Подаровані державою кошти приватні власники облгазів зобов'язані витрачати на інвестиційні проекти, контроль за якими ніяк не впорядкований.
«У газовій сфері відбудеться списання заборгованості переважно приватних структур перед державним сегментом економіки: з облгазів буде списано близько 7,4 млрд грн їх заборгованості», - пишуть автори.
Докладніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в статті Михайла Гончара і Максима Алінова «Енергетична заборгованість: списання (без) відповідальності».