Приватні власники «Укртелекому» знайшли схему, як звільняти людей без «відхідних»

19 вересня 10:46

Нових власників "Укртелекому" підозрюють у прихованому скороченні працівників. Про це йдеться у листі-скарзі трудового колективу Регіонального центру технічної експлуатації транспортної телекомунікаційної мережі "Укртелекому" на ім'я прокурора Шевченківського району.

 

В листі зазначається, що правління компанії провело зміни у структурі трьох філій "Дирекція первинної мережі", внаслідок чого працівників установи перевели на 0,2-0,4 штатної одиниці посади.

У разі відмови від продовження роботи в нових умовах робітникам пропонується звільнення за їх ініціативою, йдеться у зверненні.

"Фактично планується приховане масове скорочення працівників з грубим порушенням їх конституційних прав, умов приватизації товариства та норм чинного законодавства," - наголошує трудовий колектив.

Відповідно до розпорядженням Кабінету міністрів №1948-р, яке погоджує умови проведення конкурсу з продажу пакета акцій ВАТ "Укртелеком", покупець не може скорочувати працівників з ініціативи власника чи уповноваженого ним органу протягом трьох років після переходу права власності на пакет акцій.

У разі розірвання трудового договору за угодою сторін з працівниками товариства протягом зазначених 3 років підприємство зобов'язане виплатити вихідну допомогу.

Сума вихідної допомоги в залежності від стажу роботи працівника може становити від 6 до 36 посадових окладів.

Втім, в листі зазначається, що в серпні 2011 року керівництво "Укртелекому" підписало новий колективний договір, відповідно до якого вихідну допомогу знизили до 3-6 посадових окладів в залежності від стажу.

"На конференцію трудового колективу, на якій приймався колективний договір, ні одного працівника центру, у тому числі і голову профспілки, не було запрошено", - йдеться у зверненні.

"Власник навмисно вніс до колективного договору незаконні умови і почав застосовувати методи тиску на працівників через погрози зменшення до мінімуму тривалості робочого часу та заробітної плати", - зазначається у скарзі.

Раніше ZN.UA повідомляло,у серпні Фонд державного майна (ФДМ) України провів першу планову перевірку виконання умов договору-купівлі продажу 92,79% пакета акцій ВАТ «Укртелеком».