Прислухавшись до уряду, фермери викинуть на смітник 2 млн т овочів

02 грудня 09:15

У 2011 році через незбалансовану політику та відсутність мінімального планування більше 2 млн т продукції піде на звалище, а загальні збитки в галузі перевищать 3 млрд грн.

 

Експерти компанії «АПК-Інформ: овочі та фрукти» підрахували, що 2 млн т овочів і картоплі - надлишок, який не зміг використати український внутрішній ринок і який підлягає утилізації.

«Заклики уряду України вирощувати картоплю та овочі призведуть до збитків, які ми оцінюємо у 2,0-3,0 млрд грн." - стверджують експерти.

Нагадаємо, що дефіцитний минулий сезон і заклики уряду розширити посівні площі збіглися зі сприятливими погодними умовами, і всі разом зумовили рекордні врожаї овочів і картоплі. Останньої було зібрано більше 20 млн т.

Рівень цін на плодово-овочеву продукцію почав стрімко падати в середині літа, досягнувши до жовтня абсолютного мінімуму, на якому і перебуває останній місяць. Ціни на картоплю стабілізувалися на рівні 1,5-2 грн./кг, цибулю - близько 3 грн./кг, капусту - до 2 грн./кг.

Цінова кон'юнктура у низці регіонів була настільки несприятливою, що не дозволила навіть завершити збиральні роботи. Так, наприклад, у Рівненській області цілі поля, засіяні капустою, просто були зорані, оскільки фермеру було невигідно платити зарплату працівникам, що прибирають овочі.

Криза у плодово-овочевому секторі потягнула за собою і тих бізнесменів, які вирішили інвестувати в інфраструктурні проекти на аграрному ринку, в першу чергу у побудову сховищ.

«Тим не менше сховища в цьому році принесуть величезні збитки для їхніх власників, особливо якщо вони відірвані від виробництва, а втрати виробників внаслідок низьких цін на овочі та картоплю не дозволять багатьом з них почати закуповувати навіть необхідні обсяги якісного насіння в 2012 р., що спричинить скорочення площ і обсягів виробництва», - стверджує автор проекту «Агроогляд: овочі та фрукти» Андрій Ярмак.

Він нагадав, що, на відміну від уряду, який закликав нарощувати виробництво, експерти радили аграріям прямо протилежне, однак фермери послухали порад Кабміну.