Поточні ставки за гривневими депозитами покривають ризик девальвації

22 вересня 00:16

Поточні ставки за гривневими вкладами не тільки покривають з надлишком рівень інфляції, але й дозволяють убезпечитися від помірного ослаблення гривні. При цьому зазвичай причиною концентрації багатьох громадян у таких умовах на іноземній валюті є в т.ч. їх невисока фінансова грамотність.

 

Поточні ставки за гривневими вкладами не тільки покривають з надлишком рівень інфляції, але й дозволяють убезпечитися від помірного ослаблення гривні.

Таку думку озвучили учасники засідання Фінансового прес-клубу, який у Львові провела Ліга фінансового розвитку за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та «Дзеркала тижня. Україна».

«Наприклад. 100 тис. грн. можна розмістити на 12 місяців за 20% річних. Дохід громадян за рік буде 20 тис. грн. І в загальному вкладник буде мати 120 тис. грн.. А якщо ці ж самі кошти вкласти в доларах, то він при ставці в 7% отримає дохід в сукупній масі 13145 дол..Коли провести елементарні розрахунки, то можна буде побачити, що цей курс 9,12 грн. - це курс при якому клієнт не буде втрачати», - зауважив директор західного роздрібного регіонального центру «Правекс-банку» Володимир Чорненький.

У свою чергу начальник Управління НБУ у Львівській області Іван Гаврилець констатував, що причиною концентрації багатьох громадян у таких умовах на іноземній валюті є в т.ч. їх невисока фінансова грамотність. «Публічні виступи окремих «фахівців» спричиняють те, що люди не вкладають вигідно в гривню», - зауважив представник центробанку.

Читайте также:

В МММ приводит жадность, а не финансовая безграмотность

Госпотребинспекция: отдельный закон о защите прав потребителей финуслуг не нужен

Защита прав потребителей финансовых услуг при тотальной финансовой безграмотности населения

НБУ повысит финансовую грамотность населения, чтоб люди «не так много внимания уделяли колебаниям курса»