Посуха у США може викликати зростання цін на продовольство

26 липня 13:07

Найсильніша за останні 50 років посуха у США позначиться на світових цінах продовольства вже до кінця 2012 року. Її ефект «пройде через всю систему», поширившись спочатку на ціну корму для тварин, потім на вартість самої домашньої худоби і, врешті, на оптові та роздрібні ціни продуктів.

 

Засуха у центральній частині США може викликати зростання цін на продовольство у 2013 році, попередило міністерство сільського господарства країни.

За прогнозами міністерства, ціни на молочні продукти, яйця і м'ясо будуть зростати швидше інфляції, оскільки через посуху збільшилися витрати на корм тварин.

Відомство очікує зростання цін на 3-4%, при цьому м'ясо подорожчає на 5%.

Засуха цього року охопила значну частину центральних територій країни, ставши найсильнішою з 1956 року.

Ціни вже зросли на кукурудзу і сою, оскільки більша частина посівів цих культур загинула.

На даний момент посуха зачепила дві третини території США, повідомило міністерство сільського господарства.

Висловлюються побоювання, що негативний ефект від підвищення цін у США може поширитися і на інші країни. США є найбільшим експортером кукурудзи, сої та пшениці.

«Засуха дійсно вдарить по цінах на продовольство в наступному році», - повідомив представник Мінсільгоспу Річард Вольпе, додавши, що ефект проявиться вже в кінці поточного року.

За словами Вольпе, засуха вже впливає на кукурудзу і сою, але пізніше її ефект «пройде через всю систему», поширившись спочатку на ціну корму для тварин, потім на вартість самої домашньої худоби і, нарешті, на оптові та роздрібні ціни продуктів.

Інфляція у сфері продуктів харчування у США, як правило, становить 2,8% на рік.

Засуха не повинна вплинути на ціни фруктів і овочів, оскільки більшість цих культур вирощується за допомогою штучного зрошення.

Спочатку очікувалося, що у 2012 році буде зібраний рекордний урожай кукурудзи, але ці плани не були виконані через посуху.

Після довгих тижнів спекотної, сухої погоди і відсутності дощів в цілому 31 штат у США погодився надати допомогу постраждалим районам. !zn

Читайте також:

Озимі в Україні загинули на 2,25 млн га

Аграрії нарахували собі 40 млрд грн збитків

Кабмін знизив прогноз експорту зерна

Спека осушить урожай