Постачальником нових "вишок Бойка" може стати компанія, яка вже заробила на першій $180 млн

29 жовтня 10:30

"Нафтогаз України" отримав чотири заявки на конкурс з постачання двох морських бурових з цінами від $1,2 млрд до $1,5 млрд.

 

Заявки на участь у конкурсі НАК "Нафтогаз України" на постачання двох напівзаглибних плавучих морських бурових установок подали латвійська компанія Rigas Kugu Buvetava, яка вже поставила з переплатою в $180 млн одну з перших двох вишок, а також Keppel FELS Limited - сінгапурський завод-виробник першої "вишки Бойка"."Новачками" тендеру також стали Magic Worldwide LTD (Беліз) і Aida Holding Ltd (Беліз). Про це стало відомо в понеділок, 29 жовтня.У результаті процедури розкриття пропозицій виявилося, що Keppel FELS готова поставити бурові за $1,226 млрд, Rigas Kugu Buvetava - за $1 млрд 399,6 млн. У свою чергу, Magic Worldwide і Aida Holding пропонують $1,5 млрд і $1,4 млрд відповідно.Як заявили у "Нафтогазі", фінансування закупівлі бурових установок буде здійснюватися за рахунок власних запозичень і "не вимагатиме залучення бюджетних коштів". НАК очікує, що при врахуванні середньої вартості вуглеводневої сировини 2012 році економічний ефект від їхньої роботи досягне приблизно $20 млрд. Термін окупності проекту складе 7-8 років.На розгляд заявок претендентів згідно з законом відводиться 20 днів, починаючи з понеділка, 29 жовтня.- У Бойка розігрався апетит: він зібрався збільшити кількість бурових «вишок» до п'ятиНагадаємо, саме завдяки ZN.UA у травні 2011 року стало відомо, що державна компанія «Чорноморнафтогаз» придбала дві морські бурові установки за ціною $400 млн кожна.При купівлі першої бурильної установки, яка обійшлася Україні на $150 млн більше, у тендері взяли участь тільки дві, пов'язані між собою фірми.При покупці другої бурильної установки в тендері взяли участь три посередники. Під умови тендера підходило тільки дві морські установки. Ціна у виробника кожної з них становила $220 млн. Однак переможцем тендеру із закупівлі вишок для «Чорноморнафтогазу» за ті ж $400 млн стала латвійська компанія Rigas Kugu buvetava. Таким чином, за другу бурильну Україна переплатила $180 млн.Нещодавно стало відомо, що Генпрокуратура Латвії зацікавилася справою «вишок Бойка» - відомство порушило кримінальну справу за фактом корупційних схем закупівлі бурових установок. Саме латвійська компанія стала постачальником другої бурової «вишки Бойка», а власником постачальника першої є «бомж» з Латвії. Крім того. «Вишками Бойка» зацікавилася також прокуратура Великобританії. !znЧитайте також:

Корупціонери Януковича. «Вишки» БойкаРозслідування у Латвії: продавець «вишки Бойка» живе у підваліВертолітний майданчик для Януковича будують люди, що продали «вишку для Бойка»

Міністру економіки Латвії соромно за латвійців, які продали першу «вишку Бойка»

«Чорноморнафтогаз» переплатив за бурову установку 150 млн доларів