Посол США впевнений, що дешевий газ не вирішить проблем України

21 грудня 11:11

Джон Теффт вважає, що дешевий газ не зробить українські компанії конкурентоспроможними на світовому ринку. При цьому, зазначає американський дипломат, Україна має достатньо ресурсів, щоб бути майже повністю енергетично незалежною.

 

Посол США в Україні Джон Теффт вважає, що низькі ціни на газ не вирішать українські економічні проблеми. Про це він написав у статті у виданні Kyiv Post.

«Дешевий газ не є рішенням українських економічних проблем. Він раптово не зробить українські компанії конкурентоздатними на світовому ринку ... Навпаки, це буде тільки залежністю від палива, неефективності та корупції, як це було в минулому. Українці повинні, як і люди в усьому світі, платити ринкову ціну за свою енергію», - вважає посол.

Він зазначив, що коли з такою проблемою зіткнулися західні сусіди України, то це призвело до скорочення споживання енергії, що підштовхнуло до використання внутрішніх джерел.

«Україна має достатньо ресурсів, щоб бути майже повністю енергетично незалежною - особливо з урахуванням «революції сланцевого газу», яка почалася у США - і Україна має власні потенційні запаси сланцевого газу», - додав посол.

На думку Теффта, такий розвиток подій дозволить Україні суттєво змінити енергетичні відносини з Росією. Він також вважає, що ринкові ціни на газ допоможуть Україні домовитися з Міжнародним валютним фондом.

«Нові угоди з МВФ є найкращим короткостроковим рішенням, щоб допомогти Україні впоратися з дуже складною фінансовою ситуацією в 2013 році», - зазначив Теффт.

При цьому посол підкреслив, що угоди з МВФ не призначені для постійного фінансування і включають в себе умови, спрямовані на допомогу країні провести необхідні реформи для побудови міцної фінансової основи й економічного зростання. !zn

Читайте також

Росія дасть Україні не знижку на газ, а змінить формулу ціни

У МЗС не вважають Україну незалежною державою через російський газ

Янукович: Високі ціни на газ ведуть до втрати Росією українського ринку