Рішення Кіпру врятувати економіку за рахунок вкладників обвалило євро

18 березня 10:17

Євро подешевшав до мінімуму з листопада 2012 року на тлі новин про примусове одномоментне списання частини коштів з усіх банківських рахунків Кіпру.

 

У понеділок, 18 березня, парламент Кіпру розгляне скандальне питання про примусове одномоментне списання частини коштів з банківських рахунків. За оцінками банкірів, українські вкладники можуть втратити до двох мільярдів євро.

Точної інформації про розмір коштів, які зараз зберігаються українцями на Кіпрі, немає. Проте, як пише "Коммерсант-Украина" з посиланням на двох представників банківського сектору, називається цифра у 20 млрд євро - таким чином, сума податку становитиме до 2 млрд євро.

Втрати вкладників - одна з умов підписаної в ніч на суботу угоди Кіпру з Єврогрупою. З депозитів менше 100 тисяч євро буде утримано податок в 6,75%, з інших - 9,9%. Серед інших поступок Кіпру міжнародним кредиторам - підвищення податків на прибуток (з 10 до 12,5%) і з відсотків (з 10 до 25%).

Запропоновані заходи дозволять отримати 5,8 млрд євро і вберегти від проблем два найбільші банки країни - Cyprus Popular Bank і Bank of Cyprus. Списані кошти будуть конвертовані в акції грецьких банків на аналогічну суму і передані їхнім клієнтам. Кіпрський міністр фінансів Міхаліс Сарріс впевнений, що це стане стимулом для вкладників не виводити решту 90% коштів з банків. В іншому випадку кредитні установи збанкрутують, а вкладники, що вимушено стали акціонерами, не зможуть повернути 10% своїх коштів.

Оголошені заходи викликали паніку на Кіпрі. У вихідні тисячі людей вишикувалися в черги до банкоматів, у більшості з яких вже не залишилося готівкових. При цьому офіси банків були закриті, а електронні операції - заморожені.

Центробанк вже заборонив кіпрським банкам здійснювати будь-які грошові перекази як усередині країни, так і за кордон. Влада також перенесла термін відновлення роботи місцевих банків з вівторка на середу. Тим не менш, не виключено, що банки не будуть відкриті і в середу.

Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс назвав ініціативу вимушеною.

"Надзвичайний стан не дозволяє нікому шукати винних. На позачерговому засіданні Єврогрупи ми зіткнулися з дилемою: обрати катастрофічний сценарій, що приводить нас до банкрутства, або хворобливий сценарій, який дозволить остаточно покласти край невизначеності і перезапустити нашу економіку", - заявив він.

До речі, значна частина депозитів іноземців належить російським резидентам - близько 19 млрд доларів на кінець 2012 року, за підрахунками аналітиків Moody's. Неофіційно в Єврокомісії кажуть, що саме російські гроші були однією з причин протистояння Кіпру з кредиторами - деякі члени Єврогрупи звинувачували кіпрські банки у відмиванні коштів російських компаній, пишуть "Ведомости".

Аналітики Barclays вже назвали рішення Кіпру безпрецедентним для єврозони: воно прокладає шлях для таких заходів в інших країнах зі слабкою економікою. Однак, на думку інших експертів, Кіпр можна назвати "особливим випадком" - банківські активи країни становлять 125 млрд євро, що в 7 разів більше розмірів економіки, а обсяг держоблігацій, які можна було б використовувати в якості застави фінансування, незначний (2 млрд євро). !zn

Читайте також:

Уряду Кіпру не вистачає одного голосу, щоб конфіскувати частину депозитів

Кіпріоти вишикувалися в черги до банкоматів, знімаючи з рахунків всі накопичення

Шість країн ЄС розслідують справу про відмивання "брудних" російських грошей

Ще один "податковий рай" зникне: Кайманові острови відкривають фінансові таємниці