Порошенко на посаді міністра економіки зосередиться на трьох основних напрямках

23 березня 07:14

Досягнення прозорості економічної політики, свободи підприємницької діяльності та ефективності використання ресурсів мають стати основними напрямками роботи Порошенка на посаді міністра економічного розвитку і торгівлі.

 

Глава ради Національного банку, біснесмен Петро Порошенко на посаді глави Міністерства економічного розвитку і торгівлі пропонує вирішення завдань у трьох напрямках: досягнення прозорості економічної політики, свободи підприємницької діяльності та ефективності використання ресурсів. Про це повідомляє видання «Коммерсант-Украина» з посиланням на наявний в розпорядженні видання план дій Порошенка на новому посту.

Перший блок завдань, спрямованих на "введення європейських стандартів, виведення економіки з тіні", названо "Прозорість економічної політики". Першочерговим завданням Порошенко визначив створення "прозорої, спрощеної та зрозумілої системи державних закупівель". Він також пропонує привести систему показників економічного розвитку до європейських стандартів. Зокрема, це передбачає "відкриту публікацію всіх статистичних показників" та "забезпечення громадськості та інвесторів інформацією про поточний економічний стан".

Другий блок має назву "Свобода підприємницької діяльності". Порошенко впевнений, що саме Мінекономрозвитку повинно стати на "захист бізнесу від силового тиску" і "ліквідувати можливість безпідставного втручання правоохоронних органів в господарську діяльність". У зв'язку з цим він запропонував ввести фінансову відповідальність за завдання економічної шкоди. У цьому блоці перераховуються конкретні завдання, наприклад, створення спрощеної системи реєстрації права власності та відкритий доступ до Єдиного держреєстру підприємств і організацій України, "заборона на зворотні транзакції з офшорними юрисдикціями".

Третій блок - "Ефективне використання ресурсів" - спрямований на "забезпечення конкурентоспроможності" і "вирівнювання макроекономічних дисбалансів". Домогтися цього, на думку Порошенка, можна, зокрема, за допомогою "дієвої підтримки експорту шляхом введення системи експортного кредитування, страхування ризиків, політичної підтримки українських виробників на зовнішніх ринках"; "захисту внутрішнього ринку від недобросовісної конкуренції з боку іноземних виробників"; " законодавчого врегулювання мінімальної ціни на землю і забезпечення розвитку інфраструктури села".

Варто зазначити, що Порошенко планує переглянути принципи залучення інвестицій у стратегічні інфраструктурні проекти. Систему нацпроектів пропонується трансформувати у перелік пріоритетних напрямів держпідтримки інвестицій.

За інформацією видання, президент України Віктор Янукович і Порошенко зустрічалися мінімум два рази і обговорювали питання роботи міністерства. Основою для перемовин став вищевказаний план Порошенка з зазначенням спочатку 14, а потім 12 завдань, які Порошенко має намір вирішити на посту міністра. Початковий варіант цього плану він надав главі держави ще 1 березня.

Остаточні переговори між Президентом і майбутнім міністром по телефону пройшли 21 березня. За наявною інформацією Порошенко підтвердив свою готовність очолити Мінекономрозвитку, а президент призначив зустріч на 23 березня, на першу половину дня. Передбачається, що після цієї зустрічі і з'явиться указ про призначення Порошенка главою Міністерства економічного розвитку і торгівлі. !zn

Читайте також:

Януковичу кортить призначити Порошенка міністром економіки

Янукович перед призначенням міністрів узяв тайм-аут

Офіційно: Азаров вніс кандидатуру Порошенка на посаду міністра економіки

У БЮТ стверджують, що Порошенко відмовився очолити Мінекономіки