Порошенко висловив надію на отримання траншу МВФ у березні

15 березня 21:34

Засідання Ради директорів Міжнародного валютного фонду, на якому обговорюватимуть співпрацю з Україною, відбудеться 20 березня.

 

Президент України Петро Порошенко розраховує, що Україна отримає черговий транш Міжнародного валютного фонду вже цього місяця.

"Як мені й обіцяла Крістін Лагард, директор-розпорядник МВФ, ми отримаємо 1 мільярд доларів, і це станеться, я сподіваюся, ще в березні", – заявив глава держави в інтерв'ю українським телеканалам, яке транслювалося ввечері в середу, 15 березня.

За словами президента, він пишається, що український уряд зумів забезпечити отримання вже четвертого траншу в рамках програми EFF.

Порошенко запевнив, що всі отримані від МВФ кошти зберігаються в золотовалютних резервах країни, які на сьогодні складають майже 16 мільярдів доларів.

"Ми виконали всі домовленості щодо реформування економіки, суспільної сфери, енергетики, і тому транш МВФ - це потужний сигнал для інвесторів, потужний сигнал для України і схвалення реформ", – підкреслив глава держави.

Засідання Ради директорів МВФ щодо перегляду програми співпраці з Україною заплановано на 20 березня.

Раніше повідомлялося, що 4 березня МВФ погодив питання про виділення нового траншу в розмірі 1 млрд доларів.

Нагадаємо, що 11 березня 2015 року МВФ схвалив програму кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility - EFF) загальним обсягом 17,5 млрд доларів строком на 4 роки.

У 2015 рік Україна отримала лише два транші – 5 млрд доларів в березні і 1,7 млрд доларів – в серпні 2015 року. Після цього була пауза через невиконання низки умов, політичної кризи і зміни уряду.

У вересні 2016 року МВФ виділив Україні третій транш – на 1 млрд доларів. Відповідно до скоригованого графіка фінансування, подальше виділення коштів планується щоквартально за результатами виконання умов МВФ.