Порошенко пообіцяв лідерам ЄС скасувати заборону на експорт лісу-кругляка

24 листопада 17:46

Після скасування мораторію на експорт необробленої деревини Євросоюз планує видати Україні кредит на 600 млн євро.

 

Президент Петро Порошенко під час саміту Україна-ЄС в Брюсселі повідомив, що має намір ініціювати скасування мораторію на експорт необробленої деревини, сказав президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

"Я був радий тому, що український президент висловив намір зняти заборону на експорт деревини. Це було наша умова. Як я розумію, це буде зроблено протягом наступних декількох тижнів, що дасть нам можливість надати наступний транш на 600 млн євро макрофінансової допомоги з нашого боку", - сказав Юнкер на спільній прес-конференції з президентом Європейської Дональдом Туском і президентом України Петром Порошенком.

На початку липня 2015 року президент Петро Порошенко підписав закон про мораторій на експорт лісу. Він зробив це через три місяці після прийняття закону Верховною Радою. Мораторій вводиться строком на десять років. Діяти він почав для порід, крім сосни, - з 1 листопада 2015 року; для порід сосни - з 1 січня 2017 року.

Як писало DT.UA? у 2015 році експорт лісоматеріалів в необробленому стані приніс українській економіці 345 млн доларів валютних надходжень, або 0,9% загальної виручки від експорту. Ця цифра абсолютно непорівнянна з масштабом втрат: за оцінками експертів, безконтрольна вирубка лісів на Заході призвела до зменшення показника лісистості з 16% у 1996 році до 11% у 2015 році/ Для досягнення оптимального рівня лісистості 20% в Україні сьогодні потрібно висадити нові дерева на території площею близько 2,5 млн га. Детальніше читайте в матеріалі Ігоря Гужви "Лісові пристрасті, або Плюси і мінуси мораторію на експорт кругляка".