Порошенко підписав закон про мораторій на експорт лісу через три міся після його прийняття Радою

08 липня 10:45

В лісах Карпат та Полісся відбувається самовільна, безперервна, незаконна вирубка лісів, що завдає значні економічні збитки нашій державі. Чималу частку законно і незаконно вирубаного лісу продають на Захід, тобто на експорт.

 

Президент України Петро Порошенко після тривалої паузи підписав закон, який на 10 років вводить мораторій на експорт лісо - та пиломатеріалів в необробленому вигляді.

Як повідомляється на сайті Верховної Ради, з підписом президента закон "Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів" (реєстр. №1362) надійшов 7 липня.

Закон був прийнятий ВР ще 9 квітня, підписаний спікером Володимиром Гройсманом 14 квітня, тобто чотири місяці тому.

Через таку довгу паузу на Порошенка 12 червня подали до суду. Ініціаторами позову виступив один з найбільших в Європі виробників шпону "Єврошпон-Смига", а Всеукраїнська асоціація деревообробних підприємств (ВАДЕП) звернулася для спільної участі у цьому процесі.

За даними асоціації, у пошуку виходу з кризової ситуації в галузі і за результатами зустрічі з асоціацією "Меблідеревпром" та Західноукраїнської асоціацією лісозаготівельних і деревообробних підприємств ВАДЕП уклала меморандум про консолідацію зусиль у вирішенні незрозумілої ситуації з законопроектом №1362 та інших проблемних питань галузі та направила відкритий лист в АП. В ньому мова йшла про порушення законодавства у лісозаготівельної галузі, корупції, реформування та необхідність підписати закон про заборону експорту необробленої деревини.

Потім голова парламентського комітету з питань екологічної політики та природокористування Микола Томенко подав позов у Вищий адміністративний суд до спікера Гройсмана у зв'язку з порушенням норм Конституції про оприлюднення цього закону.

"Статтею 94 Конституції передбачено, що "... закон підписує голова Верховної Ради і невідкладно направляє його президентові. Президент протягом 15 днів після отримання закону підписує його, беручи до виконання, офіційно оприлюднює його або повертає зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями у Верховну Раду для повторного розгляду. У разі, якщо президент протягом встановленого терміну не повернув закон на повторний розгляд, закон вважається схваленим президентом, має бути підписаний та офіційно оприлюднений", – пояснював свої претензії Томенко.

На думку експертів у сфері міжнародних торговельних відносин, зволікання з прийняттям рішення щодо цього закону пов'язана з тим, що він несе ризики порушення міжнародних зобов'язань України, у тому числі перед Всесвітньою торговельною організацією та ЄС.

Згідно з законом, мораторій вводиться строком на 10 років. Він починає діяти для деревних порід, крім сосни, - вже з 1 листопада 2015 року; для деревних порід сосни - з 1 січня 2017 року.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім пункту, що стосується порядку сертифікації, що підтверджує походження лісо - та пиломатеріалів - він набирає чинності через три місяці з дня набрання чинності закону.

Як писало DT.UA статті "Дрова замовляли?", нині у лісах Карпат і Полісся відбувається самовільна, безперервна, незаконна вирубка лісів, яка завдає значних економічних збитків нашій державі, паралельно підриваючи екологічну безпеку, що призводить до непередбачуваних наслідків.

Чималу частку законно й незаконно вирубаного лісу продають на Захід, тобто на експорт. Подальшим вирубкам українських лісів сприяють високі ціни, а також попит на деревину. Вони завдають великої шкоди передусім дубовим лісам. Водночас вирубують дедалі більше хвойних дерев (сосен та ялини) у Карпатах.

При цьому ліс, який вирубують, майже не надходить на підприємства для його подальшої обробки, а цілком і повністю експортується як необроблена деревина. Внаслідок таких дій у країні знищено й зупинено сотні переробних підприємств, зліквідовано тисячі робочих місць, наша держава недоотримує значних сум прибутку й перетворюється на сировинну базу для інших держав.

Зате західні сусіди України - Польща, Словаччина та Румунія - припинили промислове вирубування лісу в Татрах і Карпатах. Більше того, Угорщина, Румунія, Австрія та Словаччина здійснюють державну підтримку придбання української деревини шляхом надання дотацій фірмам, які постачають необроблену деревину в їхні країни.