Польський прем'єр може покарати підписантів меморандуму з "Газпромом" про газопровід в обхід України

09 квiтня 22:20

Глава уряду доручив главі МВС Польщі з'ясувати, недбалістю або злим умислом не було поінформовано прем'єра про підписання документа.

 

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск не виключає можливості покарання осіб, причетних до підписання без його відома 5 квітня меморандуму з російським "Газпромом" щодо газопроводу "Ямал-Європа-2".

"Персональні укладення стануть наслідком детального звіту", - заявив Туск на прес-конференції у вівторок, 9 квітня.

Глава польського уряду зазначив, що доручив міністру внутрішніх справ Бартломію Сенкевичу до 16 квітня підготувати детальний звіт, в якому з'ясувати, через недбалість чи навмисно не було повідомлено про підписання документа. За його словами, до роботи над цим звітом буде залучено польські спецслужби.

Нагадаємо, 5 квітня в Санкт-Петербурзі було підписано меморандум між "Газпромом" і EuRoPol Gaz (48% акцій володіє польська нафтогазова компанія PGNiG) щодо намірів будівництва газопроводу "Ямал-Європа-2" з Білорусі через Польщу в Словаччину в обхід території України.

Водночас міністр держказначейства Польщі Миколай Будзановський звинуватив представників російського газового монополіста "Газпром" у поширенні неправдивої інформації про підписаний у четвер меморандум з реалізації проекту. Польський чиновник підкреслив, що підписаний документ не зобов'язує Польщу будувати газопровід, і назвав його "технічним".

Як згодом з'ясувалося, прем'єр-міністр Туск дізнався про підписання меморандуму від журналістів. Він заявив, що польська влада не підтримала будівництво ще одного трубопроводу в обхід України і не зацікавлена в збільшенні газових поставок з РФ, оскільки хоче знизити свою енергетичну залежність від росіян. !zn

Читайте також:

Європа висунула вимоги до нової труби "Газпрому" в обхід України

Меморандум "Газпрому" з польською Europolgaz не передбачає будівництва газопроводу

Польщі не потрібен додатковий газ від "Газпрому"

Росія і Польща домовляються про будівництво ще одного газопроводу в обхід України