Польщі не потрібен новий газ "Газпрому"

05 квiтня 15:47

Прем'єр-міністр Польщі прокоментував плани "Газпрому" будувати свій газопровід по території республіки і заявив, що не знає ні про який меморандум з російською стороною. Туск підкреслив, що для Польщі "газ - це не інструмент ведення політики".

 

Польща диверсифікує джерела постачань газу і не потребує додаткових обсягів від "Газпрому". Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, коментуючи можливість відродження проекту другої черги газопроводу "Ямал-Європа".

"Польща кілька років активно працює над диверсифікацією постачання і джерел газу, тому ми не зацікавлені у радикальному збільшенні обсягу газу, що купується у "Газпрому", - сказав він, підкресливши, що "для нас газ - це не інструмент ведення політики".

Туск відмовився коментувати підписання у п'ятницю у Санкт-Петербурзі меморандуму про взаєморозуміння між "Газпромом" і польською компанією Europolgaz (спільно з польською PGNiG), що наполовину належить йому ж, зазначивши, що нічого про це не знає.

Як повідомлялося раніше, для польської влади реанімація проекту "Ямал-Європа-2" стала несподіванкою. У Польщі не виключають, що оголошення про розширення газопроводу Ямал-Європа є елементом торгу Росії з Україною.

Крім того, єдиним підприємством, яке може будувати магістральні газопроводи в Польщі, є державна компанія Gaz-System. Влада Польщі звернула увагу, що рішення будувати другу гілку ямальського газопроводу - це суверенне рішення польського уряду, а не рішення "Газпрому" чи будь-якого іншого уряду.

Міністр державного казначейства Польщі Миколай Будзановський, що курирує у польському кабінеті питання енергетики, також нагадав, що з 2004 року Польща знаходиться в Європейському союзі, тому такі рішення повинні прийматися спільно з Брюсселем.

Другим відкритим питанням, як заявив польський міністр, є проблема обґрунтованості збільшення імпорту російського газу в ЄС. "Не бачу потреби у Польщі і ЄС на чергові 15 млрд кубів російського газу... Якщо ми подивимося на 2011-2012 роки, то побачимо спад імпорту російського газу в країни Європейського союзу на 10 млрд куб. м. Так що це також сумнівно з економічної точки зору", - підкреслив міністр.

Хоча, як заявив віце-прем'єр і міністр економіки Польщі Януш Пехочиньский, проект цікавий Польщі, оскільки він допоможе збільшити доходи країни від транзиту газу.

Нагадаємо, повернутися до будівництва другої нитки газопроводу Ямал-Європа напередодні доручив президент Росії Володимир Путін. Як він заявив, це необхідно для підвищення надійності газопостачання Польщі, Словаччини, Угорщини".

За словами глави російської монополії Олексія Міллера, друга гілка може бути запущена в 2018-2019 роках після введення "Південного потоку". Він підкреслив, що діюча гілка Ямал-Європа (33 млрд кубометрів) "є найефективнішим маршрутом" для постачань газу, бо ГТС Білорусі, де проходить частина магістралі, належить "Газпрому". Що фактично означає безтранзитне постачання газу для монополіста.

Читайте також:

Україна позбулася можливості реекспорту газу до Польщі

Польща має намір відсторонити "Газпром" від управління газопроводом Ямал-Європа

"Газпром" зібрався будувати ще один газопровід в обхід України через Білорусь