Польща збільшить газовидобування на 40% для скорочення залежності від «Газпрому»

19 грудня 16:29

У листопаді міністр фінансів Польщі Міколай Будзановський заявляв, що республіка у перспективі хоче знизити залежність від імпорту природного газу до 20% з сьогоднішніх 70%.

 

Польська газова монополія, імпортер російського природного газу Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) має намір наростити власний видобуток газу до 2015 року більш ніж на 40% - до 6,2 млрд куб. м у порівнянні з оцінним показником в 4,4 млрд куб. м за поточний 2012 рік. Про це йдеться у матеріалах компанії, присвячених стратегії розвитку у 2012-2014 рр.

За рахунок зростання власного видобутку PGNiG сподівається скоротити залежність від постачань російського газу. Наразі PGNiG купує у "Газпрому" більше 60% реалізованого в Польщі газу.

У листопаді 2012 р. міністр фінансів Польщі Міколай Будзановський заявляв, що республіка в перспективі хоче знизити залежність від імпорту природного газу до 20% з сьогоднішніх 70%.

- Польща виторгувала у «Газпрому» 10% знижку на газ після погрози подати до суду

Стратегія PGNiG до 2014 р. передбачає освоєння запасів сланцевого газу у Польщі, а також розвиток бізнесу за кордоном, у тому числі початок видобутку вуглеводнів на шельфі Норвегії, буріння розвідувальних свердловин у Лівії та Єгипті та продовження геологорозвідувальних робіт у Пакистані.

Що стосується імпортних постачань газу, то PGNiG має намір змінювати структуру закупівель, збільшуючи частку короткострокових і середньострокових контрактів (на противагу довгостроковими контрактами з Газпромом).

Окрім того, PGNiG планує реорганізувати непрофільні активи і, зокрема, провести первинне публічне розміщення акцій (IPO) бурових і сервісних активів (PGNiG Poszukiwania і PGNiG Technologie).

Як заявила глава PGNiG Гражина Піотровський-Олива, за два роки PGNiG повинна стати "сучасною, диверсифікованою енергетичною компанією, яка зможе успішно працювати в нових ринкових умовах".

Нагадаємо, що PGNiG подала позов до «Газпрому» у Стокгольмський арбітражний суд, вимагаючи зниження цін на газ у кінці 2011 року. Це сталося після того, як «Газпром» відмовився переглядати формулу ціни для польської компанії, хоча надав 15%-ві знижки на 2011 рік Естонії та Латвії, а також погодився змінити методики розрахунку ціни для таких споживачів, як E.On Ruhrgas, GDF Suez і Eni. PGNiG вимагає знижки у 10% і зміни формули ціни. У результаті Польща таки виторгувала у «Газпрому» 10% знижку. !zn

Читайте також:

«Газпром» готовий припинити постачання газу до Польщі, Україна - на черзі

Польська PGNiG нагадала «Газпрому» про позов до міжнародного арбітражу через високі ціни на газ

Литва відмовилася виконувати рішення Стокгольмського арбітражу за позовом «Газпрому»