Польща подала до суду на «Газпром», вимагаючи зниження вартості газу

21 лютого 11:12

Польща буде судитися з «Газпромом» через ціну на газ.

 

Польська газова монополія, імпортер російського природного газу Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) подала позов проти ВАТ «Газпром» і ВАТ «Газпром експорт» до Стокгольмського арбітражного трибуналу з приводу цін на газ.

PGNiG вимагає змінити цінові умови довгострокового контракту на постачання газу від 25 вересня 1996 р. між PGNiG і «Газпромом». Польська компанія не наводить деталей позову, посилаючись на характер арбітражних процедур і положення про конфіденційність.

У листопаді 2011 р. польський концерн оголосив, що прийняв рішення звернутися до міжнародного арбітражного суду у зв'язку з ціновою суперечкою з «Газпромом». Ще у квітні 2011 р. PGNiG направила «Газпрому» офіційне прохання про зниження ціни на газ. Паралельно «Газпром» і PGNiG вели перемовини про коректування ціни, проте вони не дали прийнятного результату.

У серпні 2011 р. заступник голови PGNiG Радослав Дудзінський заявляв, що польська компанія домагається зниження ціни на російський газ, щонайменше, на 10% у порівнянні з поточною контрактною ціною. Польські ЗМІ писали, що компанія хоче не просто отримати одноразову знижку на газ, а суттєво змінити формулу розрахунку ціни на постачання, щоб та залежала від котирувань газу на спотовому ринку, а не від коливання цін на нафту і нафтопродукти.

Європейські клієнти «Газпрому» нарікають на те, що ціни, закладені у довгострокових контрактах із «Газпромом», перевищують вартість газу на спотовому ринку. У «Газпромі» заявляють, що спотові ринки у даний час недостатньо розвинені, а тому не можуть бути орієнтиром для вартості постачань трубопровідного газу.

Раніше російський газовий холдинг «Газпром» знизив ціну у рамках довгострокових контрактів на газ для європейських споживачів у середньому на 10%.

Україна також домагається від російської сторони перегляду газових угод, укладених у січні 2009 року, для того, щоб змінити формулу ціноутворення на газ. Однак, згідно з останньою заявою міністра енергетики України Юрія Бойка, оскаржувати газові угоди у міжнародних судах Україна не планує. «Ми будемо змінювати діючі договори виключно під час перемовин», - пообіцяв він, пояснивши таке рішення «стратегічним характером відносин з Росією». !zn

Читайте також:

Польща має намір відсторонити "Газпром" від управління

Україна втратила можливість реекспорту газу до Польщі

Європа скаржиться, що недоотримує російський газ