Податкова викрила в «Укрспирті» сотню фіктивних операцій на 86,5 млн грн

09 жовтня 07:55

Після розслідування ДПСУ, державному монополістові «Укрспирт» довелося сплатити у держскарбницю 25 млн грн податку на прибуток та штрафних санкцій, щоб уникнути кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі.

 

Слідчим управлінням Державної податкової служби України в Київській області доведено факт несплати посадовцями державного концерну "Укрспирт" податку на прибуток на суму 25 млн грн, повідомила прес-служба ДПСУ.

Як з'ясувалося в ході розслідування, керівники концерну завищували валові витрати. Зокрема, спотворювали дані про постачання сировини для виробництва спирту - податківцями виявлено більше сотні операцій з фіктивними посередниками, тоді як насправді постачання відбувалися безпосередньо від виробника на заводи "Укрспирту". Загальний оборот за фіктивними операціями склав 86,5 млн грн.

На даний момент посадові особи "Укрспирту" повністю відшкодували завдані державі збитки - оплатили 25 млн грн податку на прибуток та штрафні санкції. Згідно з чинним законодавством, це звільняє їх від кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі (частина 3 статті 212 Кримінального кодексу України).

Нагадаємо, діяльність «Укрспирту» неодноразово ставала предметом журналістських розслідування ZN.UA. Більше того, київська прокуратура навіть порушила три кримінальні справи після низки публікацій. Окрім того, ДПСУ у середині серпня за матеріалами, в тому числі розслідування «Дзеркала тижня. Україна», провела «профілактичне відпрацювання ринку», в результаті чого вдалося «додатково мобілізувати» понад 100 мільйонів гривень. !zn

Читайте також:

«Укрспирт» - найганебніша дірка держбюджету

Реформа «Укрспирту»: скільки витікає в податкові діри?

Горілчаний офшор у Криму обійшовся бюджету в 300 мільйонів

«Укрспирт» перевіряють СБУ і МВС. Без скандалу не обійшлося