Податкова викрила «конверт», який допомагав 12 відомим зернотрейдерам отримати 67 млн грн ПДВ

07 жовтня 14:38

Потужний конвертаційний центр, який надавав послуги з незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість, ліквідували податківці Кіровоградщини, повідомила прес-служба Державної податкової служби (ДПС) України.

 

За даними ДПСУ, клієнтами конвертаторів були 12 підприємств-великих зернотрейдерів, відомих на ринку України, які заявили до відшкодування з державного бюджету 67 млн. грн. податку на додану вартість.

Для надання незаконних послуг організатори центру використовували ряд фіктивних та транзитних підприємств, зареєстрованих на території Кіровоградської та Одеської областей. Загалом, до складу центру з мінімізації податкових зобов’язань з ПДВ входили 26 суб’єктів господарювання, контроль за якими здійснювали три особи.

За вказаним фактом порушено кримінальну справу (ч.3 ст. 212, ч. 2 ст. 205 та ч.2 ст. 366 КК України).

Під час одночасних обшуків, проведених у місті Одеса та у м. Світловодську Кіровоградської області в офісних приміщеннях, за адресами мешкання фігурантів справи та їх автомобілях, вилучено 191 тис. грн. готівки, печатки 8 суб’єктів господарювання, 5 комп’ютерів, 3 зовнішні магнітні накопичувачі (флешки), 3 принтери, 2 факси, ноутбук, 8 блокнотів з записами чорнової бухгалтерії, бланки з печатками зазначених СГД, податкові накладні зернотрейдерів, товаротранспортні накладні, договори, реєстри, сальдові відомості по коштам, розписки, інші документи первинного бухгалтерського обліку, мобільні телефони.

Одночасно проведено блокування рахунків у містах Одесі, Києві, Харкові та Дніпропетровську із залученням співробітників відповідних територіальних підрозділів податкової міліції.

Організатора «конвертаційного» центру затримано в порядку ст. 115 КПК України за підозрою у вчиненні вищевказаних злочинів.