Податкова оштрафувала першу тисячу киян, які нелегально здають квартири в аренду

07 листопада 14:59

Про «тіньову» бізнесову діяльність мешканців столиці працівники податкової дізнаються у результаті перевірки інформаційних оголошень, розміщених в інтернеті.

 

З початку 2012 року податківцями спільно з правоохоронними органами у Києві виявлено 1 058 громадян, які надавали в оренду квартири, не сплачуючи податків. За це їм донараховано 3,861 млн грн податку на доходи фізичних осіб, які вони вже сплатили до бюджету.

Про один з таких нещодавніх випадків розповіли у прес-службі Державної податкової служби (ДПС) України у місті Києві.

Так, податківці викрили киянина, який нелегально здавав в оренду власну квартиру на Харківському житловому масиві площею близько 90 кв. м за 9 тис. грн. на місяць.

Про «тіньову» оренду працівники податкової дізналися з оголошення, розміщеного ним в інтернеті. Вже «на місці» податківці з’ясували, що в квартирі «без жодного договору оренди» близько року проживало 3-є осіб, які щомісяця сплачували власнику помешкання 9 100 гривень орендної плати.

Власнику квартири не залишалося нічого іншого, як визнати порушення законодавства, задекларувати дохід в 109,3 тис. грн і сплатити з нього 16,4 тис. грн податку на доходи фізичних осіб.

У ДПС у м.Києві нагадали, що у рамках боротьби з нелегальною орендою податківці постійно моніторять оголошення, які розміщені в Інтернеті та друкованих ЗМІ, крім того, податківці також перевіряють «інформацію від громадян».

Загалом, як повідомили у ДПСУ, станом на 1 жовтня 2012 року у місті Києві офіційно здавали в оренду нерухоме майно21,6 тисяч громадян. Від отриманих доходів ними сплачено понад 104 млн грн податків (на 10,6 млн грн більше, ніж минулого року).