Податківці обмежили себе в проведенні позапланових перевірок

19 червня 09:52

Податкова вирішила полегшити життя платникам податків і обмежити себе в праві здійснювати документальні позапланові виїзні перевірки в періоди, коли вже відбулася планова перевірка. Однак пропоноване полегшення умовне, відзначають експерти, оскільки у податківців залишиться ще багато причин, щоб вчинити позаплановий аудит.

 

Державна податкова служба (ДПС) ініціює введення обмежень на проведення документальних позапланових перевірок платника в періоди, за які вже проведено плановий аудит. Таке обмеження, на думку керівництва ДПС, допоможе скоротити кількість втручань у діяльність підприємств і зробить неможливими безпідставні перевірки.

Формально ця ініціатива відповідає заявам глави ДПС Олександра Клименка про те, що Україна є лідером в країнах СНД за темпами скорочення кількості невиїзних перевірок - у 2011 році на 61,3%. Даних про проведення позапланового аудиту ДПС не надає, пише «Коммерсант-Украина».

Однак запропоновані зараз обмеження поширюватимуть не на всі 11 обставин, за наявності яких податківці мають право здійснювати документальну позапланову виїзну перевірку. Повторно платника не перевірятимуть лише в чотирьох випадках: якщо він не подав у встановлений термін податкову декларацію, якщо виявлено недостовірні дані, якщо розпочато процедуру реорганізації юрособи / припинення діяльності, а також у разі надходження скарг про ненадання податкової накладної покупцю.

У всіх інших випадках ДПС, як і зараз, матиме право перевіряти позапланово будь-яке підприємство. Зокрема, несподівано податківці зможуть з'явитися для повторних перевірок фактів, що свідчать про можливі порушення податкового або валютного законодавства, під час подачі декларації з об'ємом відшкодування ПДВ на суму понад 100 тис. грн або уточнювального розрахунку за податками, а також під час проведення службового розслідування або порушення кримінальної справи стосовно інспектора, який перевіряв платника.

До того ж ДПС пропонує ввести відповідальність керівників територіальних податкових органів «за систематичне прийняття неправомірних рішень». Проте не визначено критерії систематичності та неправомірності.

На думку експертів, запропонований законопроект лише теоретично обмежує можливість податківців несподівано прийти з перевіркою. Глава податково-юридичної практики однієї з аудиторських компаній Володимир Котенко відзначає, що перелік причин для виходу на перевірку як і раніше залишається вагомим. «Це спроба протягнути норми, що майже нічого не змінюють, щоб потім відзвітувати, що ДПС увела обмеження на проведення повторних перевірок», - уважає він.

Зараз контрольні органи використовують будь-які причини для виходу на перевірки, і передовсім на «білі» підприємства, сказав президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко. «Якщо ж підприємство ще і є претендентом на повернення ПДВ, так воно пройде всі дев'ять кіл пекла», - додав він. !zn

Читайте також:

Податкова хоче, щоб про свої доходи звітували всі українці

Глава донецької податкової написав «Казку про їжачка-податківця»

Податкова пообіцяла мораторій на перевірки малого бізнесу до кінця року

Податкова відкрила у Києві окремий VIP-офіс для великого бізнесу