Податківці готуються до війни з міжнародними «ціннопаперовими» спекулянтами

27 жовтня 23:48

Дії міжнародних спекулянтів потенційно можуть не тільки завдати шкоди держбюджету, але й негативно вплину на роботу банківської системи.

 

Введення 3%-відсоткового збору з позабіржових операцій з цінними паперами, які не перебувають у біржовому реєстрі, має відбити бажання в міжнародних спекулянтів йти на український ринок.

Таку думку висловив директор департаменту податкового контролю Податкової служби Сергій Крухмальов під круглого столу, який організувала Ліга фінансового розвитку за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP і тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

Торговцям цінними паперами «пробачать» збитки на 159 млрд грн

Податківець звертає увагу, що дії міжнародних спекулянтів потенційно можуть не тільки завдати шкоди держбюджету, але й негативно вплину на роботу банківської системи.

При цьому керуючий директор ІК «Драгон Капітал» Дмитро Тарабакін вважає, що краще було б, аби вказаний збір не поширювався на операції з ЦП інвестиційно привабливих емітентів (таких в Україні, за його оцінками, близько 100) - щоб не «вбити» інтерес до них інвесторів.

Водночас заступник голови правління «Креді Агріколь Банк», голова комітету з оподаткування та бухгалтерського обліку НАБУ Євгенія Чемерис прогнозує, що навряд чи введення 3%-відсоткового податку з позабіржових операцій відштовхне від України, скажімо, серйозних іноземних інвесторів, оскільки вони працюють в основному з «блакитними» фішками на біржах. Тобто для них необхідності платити 3% від операції не буде. «Нерезиденти не будуть грати з «сміттєвими» паперами [на позабіржовому ринку]. А якщо будуть, то хай платять 3%», - вважає банкір. !zn

Читайте также:

Торговцам ценными бумагами «простят» убытки на 159 млрд грн

НБУ, Минфин и НКЦБФР определят «рыночность» операций с ценными бумагами

За первое полугодие 2012 года из Украины нелегально «ушло» около $5 млрд

Налоговая подготовит закон об ответственности за финансовые махинации