Податківці готові зібрати 1 млрд грн податку на розкіш

31 серпня 10:26

За оцінками податкової, від податку на розкіш додатково до бюджету може надійти від 800 млн до 1 млрд грн.

 

Державна податкова служба (ДПС) має в розпорядженні усі необхідні механізми й процедури для того, щоб професійно адмініструвати податок на розкіш, який, за оцінками відомства, може приносити додатково від 800 млн до 1 млрд грн на рік, повідомив глава ДПС Олександр Клименко на брифінгу у п'ятницю, 31 серпня.

«Що стосується податку на розкіш, нам важливо, щоб цей закон був прийнятий, щоб ми почали його адмініструвати. Щодо сум, дійсно, за нашими оцінками, це від 800 млн до 1 млрд грн, які можуть додатково надійти до бюджету. Всі необхідні механізми і процедури у нас є, і у податкової служби є можливість професійно адмініструвати цей податок», - сказав Клименко.

Як повідомлялося, зареєстрований 5 червня урядоий законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування багатства і предметів розкоші» (№ 10588) передбачає сплату податку в розмірі 2% мінімальної зарплати за 1 кв. м площі (в даний час - близько 20 грн) за квартири загальною площею понад 200 кв. м, дачні будинки і котеджі загальною площею понад 500 кв. м і об'єкти житлової нерухомості у власності одного платника податків понад 600 кв. м.

Окрім того, Кабмін ініціює стягування 40% податку від вартості куплених в Україні або ввезених до країни легкових автомобілів об'ємом понад 3990 куб. см, мотоциклів об'ємом понад 995 куб. см, судів (в т.ч. яхт) з двигуном потужністю понад 75 кВт, літаків і вертольотів.

Податок буде стягуватися при купівлі таких товарів фізичними особами та сплачуватися до бюджету їхніми продавцями (податковими агентами) один раз на місяць, а в разі ввезення товарів - сплачуватися безпосередньо фізичною особою. !zn

Читайте також:

Закон про податок на розкіш навряд чи буде прийнято у редакції Кабміну

РПЦ закликала священнослужителів не соромитися дорогих подарунків

Багаті люди зі всього світу приховують в офшорах до $32 трлн, у тому числі з України - $167 млрд

МВФ рекомендує Україні збільшити податки для багатих