Податківці проти ініціативи Мін'юсту виключити акцизні марки з документів суворої звітності

31 сiчня 15:40

На думку фахівців Міндоходів, виключення акцизних марок з переліку бланків суворої звітності призведе до зростання фальсифікату алкоголю і тютюну.

 

Належність марок акцизного податку до бланків суворої звітності є однією з умов запобігання їхньому незаконному обігу - марки підтверджують сплату акцизного податку, легальність ввезення і реалізації на території України алкоголю і тютюну. Виключення їх із переліку таких документів, як Мін'юст пропонує, призведе до розширенню тіньового ринку.

Таку позицію Міністерства доходів і зборів України озвучила прес-служба відомства у відповідь на оприлюднений законопроект Мін'юсту.

"Скасування бланків акцизних марок як документів суворої звітності призведе до зростання таких правопорушень у кілька разів", - йдеться в повідомленні. І це при тому, що підпільне виробництво алкоголю і тютюну сьогодні і так досить поширене серед податкових злочинів.

Мін'юст запропонував позбавити деякі бланки статусу суворої звітності

У Міндоходів пояснюють, що існує певний порядок використання бланків суворої звітності: "Кожен бланк містить серію і номер, що дозволяє уникати їхнього дублювання. Крім того, списуються бланки за затвердженою формою, в якій також зазначаються ці дані. Такий порядок виключає виготовлення підроблених документів, в даному випадку - акцизних марок".

У той же час, відзначають у Міндоходів, відомство підтримує ініціативу Міністерства юстиції про скасування вимог суворої звітності для свідоцтва платника єдиного податку і торгового патенту.

"Це буде сприяти підвищенню якості податкового сервісу, спростить процедури адміністрування податків і зменшить витрати часу платниками податків на отримання цих дозвільних документів. Крім того, такі нововведення будуть сприяти підвищенню показників України в рейтингу Світового банку та IFC "Dooing-business" ("Ведення бізнесу")", - зазначили у фіскальному відомстві. !zn

Читайте також:

Податкова хоче ввести чіпові акцизи на цигарки для боротьби з котрафактом

Кабмін позбавив ЄДАПС голограм на акцизні марки

Акцизні марки на алкоголь і цигарки за рік подорожчали в три рази

Податкова вимагає від виробників горілки та цигарок терміново "вийти з тіні"