Податківці обґрунтували свій намір забрати пільги АПК

01 квiтня 18:12

Надані державою мільярдні податкові пільги не забезпечили відповідного розвитку галузі. Як заявили в Міндоходів, причина - залучення підприємств АПК в схемах ухилення від оподаткування, що дозволяє скорочувати надходження від ПДВ підприємствам інших галузей.

 

Пільговий режим оподаткування для сільськогосподарських товаровиробників вичерпав себе. Надані державою багатомільярдні податкові пільги не призвели до відповідного розвитку галузі.

Про це йдеться у листі Державної податкової служби на запит комітету Верховної Ради з питань податкової і митної політики, який опинився в розпорядженні ZN.UA.

Як наголошується в документі, за період з 2001 року по 2011 рік, незважаючи на багатомільярдні податкові пільги для розвитку сільськогосподарської галузі (більше 60 млрд грн.), обсяг сільськогосподарської продукції в структурі ВВП значно скоротився. Якщо в 2001 році обсяг с/г продукції склав 65 млрд грн (або 32% ВВП), то в 2011 році обсяг відповідного показника становив 265 млрд грн, або 20% ВВП.

"Незважаючи на скорочення питомої ваги сільськогосподарської продукції в структурі ВВП, розмір пільг з ПДВ у сільському господарстві щодо ВВП постійно зростає. Стрімке зростання пільг (майже в два рази) спостерігається з 2008 року. Питома вага пільг у ВВП в 2008 році склала 0,7%, або 7,1 млрд грн, до 2010 року питома вага пільг у ВВП зросла до рівня 1,3%, або 14 млрд грн, в 2011 році питома вага пільг у ВВП склала 1,1% (14 млрд грн). У той же час питома вага сільськогосподарської продукції у ВВП в 2008-2010 роках залишалася майже на тому ж рівні - 15-17% і лише в 2011 році виросла до 20%", - говориться в документі.

zn
zn
Уряд скасує більше половини пільг по ПДВ і податку на прибуток

zn
zn
Експерт: Податкові пільги вбивають конкуренцію на ринку

ДПСУ зазначає, що зростання пільг, що надаються сільськогосподарським товаровиробникам у сплаті ПДВ, не відповідає зростанню обсягу сільськогосподарської продукції. Якщо до 2006 року зростання пільг та обсягів сільськогосподарської продукції було синхронними, то, починаючи з 2007 року, пільги зростають щорічно в середньому на 40%, у той час як зростання обсягів сільськогосподарської продукції з 2007 року не перевищувало 20% (крім урожайних 2008 і 2010 років).

Нагадаємо, за даними Миндоходов, пільговим режимом у минулому році скористалося понад 16 тис. с/г товаровиробників. Спеціальний режим оподаткування передбачає право сільгосппідприємствам залишити в своєму розпорядженні суму ПДВ, нараховану на вартість поставлених товарів і послуг, а не платити в бюджет. Завдяки цьому сільгоспвиробники залишили в своєму розпорядженні 14,7 млрд гривень. Крім того, для виплати компенсації товаровиробникам за продані молоко і м'ясо в живій вазі переробними підприємствами перераховано 1,1 млрд грн податку на додану вартість на спеціальні рахунки, відкриті в органах Держказначейства.

"Незважаючи на значні державні преференції, економічної стабільності в галузі не досягнуто. Головною причиною цього є використання підприємств с/г галузі схем ухилення від оподаткування, які дозволяють скорочувати надходження податку на додану вартість підприємствам інших галузей економіки", - зазначали в Миндоходов.

Нещодавно ряд галузевих об'єднань - представників агросектору (Аграрний союз України, Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу", Асоціація фермерів і приватних землевласників України, Асоціація "Союз птахівників України", Українська аграрна конфедерація і т.д.) звернулися з відкритим листом до президента, прем'єр-міністра і голови Верховної Ради і закликали зберегти податкові стимули для АПК "з метою недопущення занепаду сільського господарства України".

Як зазначили аграрії, скасування податкових пільг для сільгоспвиробників призведе до зменшення обсягів валової продукції в сільськогосподарському виробництві на 8-10% і падіння валютних надходжень від експорту продукції АПК. Крім того, це зменшить прибутковість галузі на 50%, а сума втрат сільгоспвиробників складе близько 19 млрд грн.

"На сьогоднішній день спеціальні режими оподаткування є чи не єдиним джерелом підтримки сільгоспвиробників, оскільки фінансування АПК за рахунок прямої бюджетної підтримки обмежене, як і доступ до банківських кредитів", - констатували аграрії у своєму зверненні. !zn

Читайте також:

ДПСУ хоче забрати у підприємств ряд податкових пільг на 3,5 млрд грн

Українська ІТ-індустрія з 1 січня отримала податкові пільги на 10 років

Уряду потрібно підтримувати попит на продукцію, а не її виробництво, - екс-віце-прем'єр