Платіжному балансу не передрікають нічого хорошого

31 серпня 07:08

Зниження експорту і зменшення іноземних інвестицій вже восени негативно позначаться на платіжному балансі, вважають експерти.

 

За даними Нацбанку, за підсумками січня-липня 2011 року позитивне сальдо платіжного балансу становило $1,9 млрд, дозволивши збільшити резерви НБУ до $37,8 млрд.

При цьому профіцит платіжного балансу липня-2011 у розмірі $108 млн виявився кращим із квітня, коли отримання першого траншу від приватизації "Укртелекому" забезпечило високий - $1,03 млрд - приплив валюти, пише в середу, 31 серпня, газета
«Коммерсантъ-Украина».

Збільшення валютних надходжень відбулося одночасно зі зростанням негативного сальдо торгівлі товарами та послугами. На тлі стабільного імпорту товарів (у червні - $6,78, у липні - $6,68 млрд), обсяг експорту українських товарів знизився з $6,26 млрд до $5,44 млрд.

Торговий дефіцит було повністю перекрито надходженнями на фінансовий рахунок ($702 млн). При цьому обсяг прямих іноземних інвестицій виявився найменшим у поточному році - $55 млн. Ринок врятував чистий приплив позикового капіталу до державного ($93 млн) і виробничого ($580 млн) секторів. Банківський сектор, навпаки, скоротив чисту заборгованість на $99 млн.

У порівнянні з червнем дещо сповільнилося відтік валюти з банківського сектора (з $894 млн до $733 млн). Однак його було повністю перекрито: при відтоку з банків з початку року $5,42 млрд показник за статтею "інший капітал" (до якої входить відтік валюти з банківського сектора) виявився позитивним - $959 млн.

Експерти вважають, що позитивні дані липня все ж свідчать про погіршення динаміки платіжного балансу. "На тлі погіршення рахунку поточних операцій ми бачимо нестабільний протік коштів на фінрахунку - або за рахунок великої приватизації та держкредитів, як раніше, або за рахунок продажу банками валюти, як у липні", - відзначає економіст ІК Dragon Capital Олена Белан.

"З урахуванням того, що у IV кварталі ми отримаємо пікову ціну газу, дефіцит поточного рахунку складе близько $6 млрд, перекрити який без підтримки МВФ буде дуже складно", - вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.