Планку безмитного імпорту піднімуть до 1 тис. євро

26 жовтня 07:40

Громадяни зможуть дешевше ввозити товари в Україну: поріг вартості товарів, при ввезенні яких громадянами у ручній кладі або в якості багажу не буде потрібно платити податки (мито та ПДВ), буде збільшено з 200 євро до 1 тис. євро.

 

Відповідну норму нової редакції Митного кодексу до другого читання (законопроект №8130) погодили Держмитниця і комітет Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики, повідомляє "Коммерсантъ-Украина".

Митники домовилися з депутатами, що норма в 1 тис. євро буде поширюватися на фізичних осіб, які перетинають кордон не частіше одного разу на добу. У разі перевищення цієї суми або частоти виїзду за кордон товари будуть обкладатися митами - 10% вартості товару та ПДВ. Загальна вага товарів однієї партії не має буде перевищувати 50 кг.

Разом з тим, при міжнародних поштових та експрес-посилках буде застосовуватися обмеження у 300 євро. Оподатковуватись буде частина їх вартості, що перевищує встановлений поріг.

Один зі співавторів поправок до кодексу, член комітету Олег Царьов (Партія регіонів) вважає, що збільшення порогової вартості дозволить скоротити кількість тіньового ввезення товарів без сплати податків.

"Під Харковом існує бізнес, коли безробітних об'єднують у групи для перетину кордону. До нас надходили сигнали, що цим займаються і правоохоронці. Звичайно, хотілося б встановити планку на рівні 2 тис. євро, але й запропонований поріг дозволить скоротити практику розподілу вантажів", - сказав він.

Митний брокер Борис Магаричев радить ввести обмеження за видами транспорту, наприклад, для авіа встановити планку в 1,5 тис. євро, для автомобілів - 500 євро. Однак навіть зі збільшенням планки до 1 тис. євро неможливо зупинити щоденне ввезення товарів окремими громадянами, кажуть у Держмитниці.

"Запровадять грошові та часові обмеження, а як відслідковувати, перетнув громадянин кордон з товаром чи без? Адже у паспорті ставиться штамп і фіксується вид транспорту, а не наявність товару. І через це при підготовці до другого читання в робочій групі комітету виникла суперечка, яка ні до чого не призвела", - пояснює один із колишніх співробітників відомства.

Нагадаємо, у першому читанні Рада підняла планку у десять разів - до 2 тис євро (за вагою - 30 кг). Але пізніше Держмитниця попросила депутатів встановити поріг у 500 євро, щоб не створювати сприятливі умови для торгівлі значним обсягом товарів без оподаткування. Адже в ЄС діє обмеження у 300-450 євро на людину.