Південний Судан запроваджує власну валюту

11 липня 18:46

Своя валюта в Південному Судані, державі, що офіційно постала 9 липня 2011 року, з'явиться протягом тижня. Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на міністра фінансів Південного Судану Девіда Денг Аторбеі.

 

Гроші, як очікується, буде надруковано у Великобританії. Як вони називатимуться, поки не уточнюють. Зараз у Південному Судані до оплати приймають суданські фунти - цією валютою користувалися в Судані до поділу країни на дві частини.

У Республіці Судан, у свою чергу, поступово обмежують права банків з Південного Судану: тепер банки з півдня там уважають іноземними. Це означає, що їм, зокрема, буде закрито доступ до електронної системи міжбанківських операцій, повідомляє The Sudan Tribune.

Раніше повідомляли, що поділ країни на дві частини значно вплинув на курс суданського фунта. Як передавало Agence France-Presse, якщо на початку липня за долар давали 3,47 фунта, то тепер - 4,2 фунта.

Поділ Судану на дві країни став можливим після того, як в Південному Судані в січні 2011 року було проведено референдум. Згідно з його результатами, за відокремлення Південного Судану проголосували 98,83 відсотка респондентів.