Питання про статус України в Митному союзі буде обговорюватися в кінці травня

12 квiтня 19:11

Урядом створено спеціальну групу, яка займатиметься вивченням договірно-правової бази Митного союзу і вивчатиме, до яких конкретних угодою Україна могла б приєднатися і на яких умовах.

 

Наприкінці травня на зустрічі президентів країн Митного союзу і Віктора Януковича обговорюватиметься питання надання Україні статусу спостерігача при МС, заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров.

"Ми плануємо отримати статус спостерігача при Митному союзі, створити постійне представництво України при комісії Митного союзу і брати активну участь в обговоренні всіх рішень, які готуються керівництвом цієї комісії", - написав він на своїй сторінці в Facebook, спілкуючись з користувачами в п'ятницю, 12 квітня.

"Ці питання будуть обговорюватися в кінці травня на зустрічі президентів країн Митного союзу і нашого президента", - зазначив Азаров.

Прем'єр нагадав, що урядом України також створена спеціальна група, яка займається вивченням договірно-правової бази Митного союзу і вивчає, до яких конкретних угод Україна могла б приєднатися і на яких умовах.

Як повідомлялося, 5 квітня Янукович заявив, що Україна розраховує отримати статус спостерігача в Митному союзі, потім розпочати розгляд низки документів щодо участі в роботі об'єднання.

"Україна як спостерігач може почати процес розгляду положень МС, а їх прийнято понад 200. Всі ці положення вимагають проходження внутрішньодержавних процедур і часу. Україна, отримавши статус спостерігача, може отримати доступ до цих документів, і ми почнемо їх розглядати", - сказав Янукович на зустрічі з прем'єром Казахстану Сериком Ахметовим.

За його словами, Україна продовжує відстоювати свої позиції, згідно з якими вона могла б співпрацювати з МС в якості спостерігача.

"Особливу стурбованість у нас викликає процес врегулювання відносин з Митним союзом. Наші останні пропозиції, які я озвучив на зустрічі з президентом Росії в Москві, про те, щоб ми знайшли формат наших відносин. Ми його бачимо на даному етапі як формат спостерігача", - сказав Янукович.

Президент підкреслив позицію України "знайти взаємоприйнятні рішення, які б розширювали наші можливості і створювали можливості для вільного просування наших товарів і послуг".

Нагадаємо, раніше російська сторона на різних рівнях вже відкидала пропозицію Києва співпрацювати в рамках Митного союзу в форматі "3+1", який передбачав часткова участь України в цьому об'єднанні. !zn

Читайте також:

Бойко побачив прогрес у переговорах з Росією щодо енергетики

Янукович хоче співпрацювати з Митним союзом у статусі спостерігача: Було б бажання партнерів

У ЄС нагадали Україні, що членство в Митному союзі відбирає суверенітет

Київ розраховує вже в цьому році створити ЗВТ і з Москвою, і з Європою