Після відмови продати Росії «Нафтогаз» Азаров виступив ще й проти Митного союзу

01 вересня 08:47

Україна не може вступити до Митного союзу, оскільки вже є членом Світової організації торгівлі (СОТ).

 

Про це заявив прем'єр-міністр Україна Микола Азаров під час лекції для студентів Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

М.Азаров відзначив, що, не дивлячись на те, що для України є вигідною інтеграція з економікою Російської Федерації, і він завжди був прихильником цього, проте вступ у 2008 році України до СОТ накладає необхідність у разі приєднання України до Митного союзу перегляду угод з усіма країнами-членами СОТ.

«Як ви знаєте, я був одним з ініціаторів і переконаних прихильників економічної інтеграції наших країн, і я брав участь в переговорах, і саме я говорив і в парламенті про ідею створення Єдиного економічного простору», - сказав М.Азаров.

У той же час він пояснив, що в 2003-2004 роках Україна вела переговори про інтеграцію з Російською Федерацією і в той же час проводила переговори про вступ до СОТ. При цьому М.Азаров підкреслив, що для України залишається важливим співробітництво з Російською Федерацією та Митним союзом, і Україна вважає для себе вигідним укладати окремі угоди з країнами Митного союзу, залишаючись при цьому в СОТ.

Раніше Президент України Віктор Янукович висловився за підписання рамкової угоди щодо співпраці України з Митним союзом Білорусі, Казахстану і РФ у форматі «3+1».

24 серпня Президент РФ Дмитро Медвєдєв заявив, що Росія не готова запропонувати Україні особливих умов членства у Митному союзі - або нехай вступає на загальних підставах, або до неї може бути застосовано інший режим.

Сьогодні Микола Азаров зробив кілька гучних заяв щодо майбутньої приватизації «Нафтогазу України» не на користь Росії.