Після скасування дефолту США залишилися у рейтингу «ААА»

03 серпня 06:02

Moody's Investors служби і Fitch Ratings, два з трьох провідних світових рейтингових агентств, у вівторок підтвердили кредитний рейтинг США на рівні "ААА" - після того як президент Обама підписав закон про підвищення ліміту держборгу.

 

Прогноз рейтингу США - негативний, йдеться у повідомленні агентства Moody's. Експерти відзначають, що Вашингтону, щоб зберегти нинішню кредитну оцінку, потрібно вжити додаткових заходів для скорочення дефіциту бюджету.

Прийнятий Конгресом цього тижня закон передбачає створення механізму за погодженням пропозицій про скорочення бюджету. Якщо цей механізм виявиться неефективним, це може негативно вплинути на рейтинг США, попередило також агентство.

Fitch повідомило у вівторок, що проведе у серпні аналіз рейтингу США. Не виключено, що за підсумками цього аналізу американський рейтинг також отримає негативний прогноз.

Standard&Poor's, ще одне найбільше світове рейтингове агентство, поки не зробило ніяких заяв.

Між тим, в ході політичних баталій навколо підвищення ліміту держборгу США Standard&Poor's найбільш явно дало зрозуміти, що вважає за можливе зниження рейтингу, причому це залежить не тільки від своєчасного прийняття рішення щодо стелі держборгу, а й від того, наскільки масштабним буде план бюджетної консолідації, погоджений у Конгресі.

Агентство заявило, що США для запобігання подальшого істотного збільшення держборгу стосовно ВВП необхідне скорочення бюджетного дефіциту на $4 трлн. Між тим, схвалений президентом країни і Конгресом цього тижня закон передбачає скорочення держвитрат лише на суму близько $2,1 трлн у наступні десять років.

Президент S&P Девід Шарма, який виступав перед американськими законодавцями минулого тижня, сказав, що аналітики невірно інтерпретують заяви агентства. "Сума у $4 трлн згадувалася низкою конгресменів і представниками адміністрації США - і наші аналітики лише коментували ці пропозиції", - заявив він.

Тим часом, як повідомляє MarketWatch, китайське рейтингове агентство Dagong Global Credit Rating Co. у середу знизило рейтинг облігацій США до "A" з "A+", прогноз рейтингу - негативний. У листопаді минулого року агентство вже знизило рейтинг з "AA" до "A+".

За версією китайського рейтингового агентства, рейтинг Росії також становить "А" - тобто, знаходиться на одному рівні зі США.

У вівторок президент США Барак Обама поставив підпис під прийнятим Конгресом бюджетним законом про держборг, який передбачає підвищення ліміту держборгу країни і зниження держвитрат. Цьому передували багатомісячні політичні дискусії, які ледь не призвели США до технічного дефолту.