Після візиту Путіна Угорщина відмовилася перепродавати Україні російський газ - Bloomberg

19 лютого 10:56

Орбан вважає, що Угорщина теж має щось "дати взамін Росії".

 

Поки Євросоюз шукає шляхи скорочення залежності від російського газу, Угорщина розширює свою співпрацю з Росією в енергетичній сфері, пише агентство Bloomberg.

Після візиту російського президента Володимира Путіна в Будапешт 17 лютого, російський лідер пообіцяв Угорщині більш гнучкий контракт з "Газпромом" і менше "зайвого" газу. Зокрема, Росія відмовиться від принципу "бери або плати" і розширить можливості для використання підземних сховищ Угорщини.

Зараз Угорщина платить $ 260 за 1000 кубометрів російського газу при середній вартості в Європі в $ 270.

Як Орбан заявив журналістам після зустрічі з Путіним, його країна "утримається від перепродажу російського газу Україні".

Орбан розширює співпрацю в енергетичній сфері з Росією з початку роботи на посаді прем'єра, з 2010 року. Він пішов на прийняття кредиту від РФ в 10 млрд євро на будівництво двох нових енергоблоків АЕС.

Крім критики щодо санкцій проти Росії Орбан висловлювався в підтримку "Південного потоку", який Росія хотіла побудувати в обхід Україні. Чиновник також викликав роздратування у деяких його європейських колег своєю заявою про необхідність надати автономію етнічним угорцям в Україні.

Після його прес-конференції з Путіним, Орбан знову висловився проти ізоляції Росії. "Росія і Угорщина залежать одна від одної, навіть якщо це більше нагадує залежність, скажімо, слона і миші", - сказав Орбан. "Ми також повинні дати щось взамін, Росія повинна знати, що може розраховувати на нас", - сказав він.

Будапешт залежить від російських енергоносіїв, і союзники на Заході висловлювали заклопотаність його зближенням з Москвою. Основний обсяг російського газу Угорщина отримує через Україну.

Раніше Орбан заявляв, що головною метою зовнішньої політики країни є підтримка хороших відносин з Росією і Німеччиною, додавши, що Сполучені Штати є важливим партнером, але не основним.