Пільги для аграріїв, схоже, не будуть скасовувати

17 квiтня 14:47

Судячи з проекту урядового прогнозу на 2014-2015 рр., податківці поступилися аграріям у питанні скасування пільгових режимів оподаткування. Більше того, Мінап навіть запропонувало ввести мораторій на їхнє скасування до 2018 року.

 

Уряд України відмовився від ідеї скасувати акумуляції ПДВ і фіксованого сільгоспподатку (ФСП) для сільгоспвиробників. Про це заявили в Українській аграрній конфедерації (УАК) в середу, 17 квітня.

В УАК пояснили, що це випливає з тексту проекту постанови Кабміну "Про затвердження прогнозів держбюджету на 2014-2015 рр.", який планувалося ухвалити на сьогоднішньому засіданні.

Втім, як заявила після засідання перший заступник голови АП Ірина Акімова, документ вирішили поки не затверджувати і відправили на доопрацювання.

Сьогодні ж Мінап оприлюднило заяву глави відомства Миколи Присяжнюка, який висловився за введення до 2018 року мораторію на скасування спеціального режиму оподаткування ПДВ підприємств АПК.

"Необхідно ввести мораторій на внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування цього спецрежиму (сплати ПДВ - ред). Розглядати питання реформування фіксованого сільгоспподатку варто вже після завершення земельної реформи", - цитує прес-служба Мінап слова Присяжнюка.

Свою пропозицію Присяжнюк обґрунтовує тим, що за час дії податкових пільг Україна "змогла подвоїти виробництво валової продукції сільського господарства, зайняти провідне місце на світових аграрних ринках".

Втім, іншої думки дотримуються у Міндоходів і Мінфіні, які ініціювали ревізію чинних податкових спецрежимів для сектору АПК. У листі до Верховної Ради податківці зазначають, що зростання питомої ваги пільг у ВВП не відповідає зростанню обсягу сільгосппродукції. Якщо до 2006 року ця динаміка була синхронною, то, починаючи з 2007 року, пільги зростають щорічно у середньому на 40%, у той час як зростання обсягів сільськогосподарської продукції не перевищувало 20% (окрім урожайних 2008 і 2010 років).

Зокрема, як повідомляло DT.UA, податківці запропонували диференціювати фіксований сільгоспподаток (ФСП) за видами діяльності - для рослинництва, птахівництва, тваринництва. При цьому для платників, які спеціалізуються на птахівництві і тваринництві, фіскали хочуть визначити базою оподаткування суму доходу від реалізації сільськогосподарської діяльності.

Також як "один із десятка" варіантів Міндоходів пропонував ввести для аграріїв ПДВ у розмірі 7%.

Нагадаємо, що сьогодні сільгосппідприємства взагалі не перераховують ПДВ у держбюджет: 20% податку на додану вартість акумулюються на спеціальних рахунках і повинні бути вкладені у виробництво.

Фіксований сільгоспподаток (ФСП, замінює собою податок на прибуток підприємств, земельний податок, збір за спеціальне використання води, збір за здійснення деяких видів підприємницької діяльності) сьогодні сплачують господарства, в яких частка аграрного виробництва становить не менше 75%. !zn

Читайте також:

Податкова "стрижка" для аграріїв

Перегляд пільг для агросектору: як проскочити між крапельками

Експерт виступив за застосування диференційованих ставок ПДВ в АПК

В АПК необхідно залишити преференції тільки тим, хто їх потребує, - думка

Міндоходів хоче прив'язати фіксований сільгоспподаток до доходів підприємств