Підвищення цін на газ для населення неминуче, - Акімова

05 квiтня 09:02

Все частіше від представників української влади лунають тези про необхідність підвищення тарифів на газ на вимогу МВФ.

 

Підвищення цін на газ для населення України є неминучим, і лише питання часу, коли це станеться. Про це під час промови у Вашингтоні в фонді Карнегі заявила перший заступник голови адміністрації президента України Ірина Акімова, повідомляє Бі-бі-сі.

Вона підтвердила, що через "несправедливий газовий контракт з Росією" Україна буде купувати такі обсяги газу, які необхідні для української економіки. Так, цього року відбір буде на рівні 27 млрд кубометрів газу.

Нагадаємо, що задля отримання другого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ)Україна має виконати зобов’язання щодо завершення низки реформ, серед них – підвищення цін на газ для населення.

На початку березня Віктор Янукович заявив, що вимоги фонду підняти на 50% ціну на газ для населення для України є неприйнятними, оскільки, за його словами, спочатку треба підвищити доходи населення, а потім збільшувати ціни.

Втім кілька днів тому перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський повідомив, що Україна розробляє план поступового підвищення внутрішніх цін на газ.

Переговори з приводу поновлення кредитування МВФ мають продовжитись у Вашингтоні в кінці квітня.

Коментуючи реформи українського уряду, американська аудиторія відзначила їхню повільність. При цьому лунали запитання про те, чи є реальна відданість реалізації реформ нинішньою урядовою командою, і зокрема, що стосується вимог МВФ.

За словами незалежного експерта у Вашингтоні з економічних питань Назара Холода, МВФ уже навчений "гірким досвідом співпраці з Україною, а отже наразі Фонд не дає ніяких сигналів, що збирається поновити кредитування'.

Деякі експерти пов'язують намагання якомога швидше поновити кредитування МВФ з масштабними передвиборчими витратами в Україні, спричинених соціальними ініціативами президента, і необхідністю виплати зовнішнього боргу.

Ірина Акімова зазначила у Вашингтоні, що зовнішні чинники для українських реформ такі ж важливі, як і внутрішні. Крім того вона заявила, що Україна буде чітко і вчасно виконувати свої боргові зобов'язання. !zn

Читайте також:

Янукович знову заявив, що не погодиться на вимогу МВФ підвищити тарифи на газ

МВФ: Вдалі газові переговори з РФ не знімають питання підвищення тарифів для населення