Підприємців зобов'язали обладнати всі касові апарати "електронною стрічкою"

10 сiчня 12:40

Кабмін вимагає переобладнати касові апарати, встановивши на них розроблений НБУ модуль безпеки - так звану "електронну касову стрічку". Це дозволить податківцям краще контролювати операції підприємців.

 

Кабінет міністрів України вимагає обладнати касові апарати так званою "електронною стрічкою" - модулями безпеки, розробленими Національним банком, для попередження перекручування або знищення даних про проведення розрахункових операцій.

Про це йдеться в постанові Кабміну №6 від 9 січня 2013 року. Нею уряд вніс зміни до пункту 21 Вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій (РРО) для різних сфер застосування, затверджених постановою №199 від 18 лютого 2002 року.

Зокрема, перелік функціональних вузлів фіскального блока доповнено "модулем безпеки, який згідно з технологією, що розроблена Національним банком, забезпечує здійснення контролю відсутності перекручування або знищення даних про проведення розрахункових операцій для реєстратора, який створює контрольну стрічку в електронній формі".

Термін модернізації касових апаратів постановою не встановлено.

Нагадаємо, що з 1 січня 2013 року суб'єкти господарювання повинні в обов'язковому порядку подавати в податкову службу інформацію про обсяг розрахункових операцій, проведених у готівковій або безготівковій формі, за дротовими або бездротовими каналами зв'язку.

Для цього вводиться так звана "електронна стрічка" - електронна звітність за допомогою касової техніки. Завдяки їй передача звітності буде відбуватися в автоматичному режимі.

Електронна контрольна стрічка реєстраторів розрахункових операцій (РРО, касові апарати) є електронною копією розрахункових документів, вона зберігається в пам'яті касового апарата або модему, приєднаного до нього. Один раз на добу дані електронної стрічки будуть передаватися на загальний сервер обробки даних у ДПСУ.

Як стверджують у податковій службі, це має не тільки спростити процес звітності, але і позбавити підприємців необхідності купувати і зберігати протягом 3-х років паперову контрольну стрічку. Також нововведення дозволить звести нанівець розбіжності між первинною документацією і поданими даними звітності.

Незважаючи на те, що вимога використовувати електронну касову стрічку вводиться з 1 січня, підприємцям дадуть півроку на адаптацію нововведення. У ДПСУ запевняють, що до середини 2013 року буде адаптивний період, штрафів і санкцій за помилки при впровадженні нової технології в цей період не буде.

Читайте також:

Касти платників податків (аналітика)

Підприємцям ще належить відчути всі принади "касових апаратів"

Податкова займеться легалізацією електронних грошей

Банки обіцяють безкоштовно обладнати магазини платіжними терміналами