Підприємці закликають податківців до «електронного» порозуміння

23 листопада 11:14

Підприємці могли б сприйняти введення касових апаратів у разі скасування їх фіскальності, спрощення адміністрування і звітності, а також при скасуванні штрафних санкцій за порушення.

 

При запровадженні електронної касової стрічки на касових апаратах податковій службі варто було б враховувати, що, зокрема, в сільській місцевості далеко не завжди присутній якісний інтернет-зв'язок, якщо він взагалі є.

Таку думку в коментарях для DT.UA висловила голова Всеукраїнського об’єднання малого і середнього бізнесу «Фортеця» Оксана Продан.

«Підприємці могли б сприйняти введення касових апаратів у разі відміни їх фіскальності, спрощенні адміністрування та звітності, а також при відміні штрафних санкцій за порушення», - зауважила експерт.

Також Продан звертає увагу, що підприємці сьогодні мають вести книги обліку доходів, в яких визначаються усі обсяги проданих товарів і послуг.

«Вже сьогодні податківці мають можливість проконтролювати правильність віднесення проданих товарів чи послуг до доходів, через хронологічні заміри, через фактичні перевірки», - резюмувала громадський діяч.

Підприємцям ще належить відчути всі принади «касових апаратів»

Нагадаємо, що з 1 січня 2013 суб'єкти господарювання повинні в обов'язковому порядку надавати в податкову службу інформацію про обсяги розрахункових операцій, проведених у готівковій або безготівковій формі, по провідних або безпровідних каналах зв'язку.

Як повідомляли нещодавно в ДПСУ, податківці планують запровадити електронну контрольну стрічку реєстраторів розрахункових операцій (РРО), завдяки чому передача звітності зможе відбуватися в автоматичному режимі. Це має не тільки спростити процес звітності, але й позбавити підприємців необхідності закуповувати і зберігати протягом 3-х років паперову контрольну стрічку.

Для податківців електронна звітність надасть можливість дистанційно контролювати операції суб'єктів господарювання, що здійснюють розрахунки у готівковій формі.

У ДПСУ запевняють, що до середини 2013 року триватиме адаптивний період, штрафів та санкцій за помилки при засвоєнні нової технології на цей період не буде.


Читайте також: