Парламент значно підвищив акцизи на кузови для промзбірки автомобілів

20 листопада 16:05

Рада підвищила ставки акцизного збору на кузови для промислового складання автомобілів (укомплектовані і неукомплектовані) в 7,3 рази і в 5,7 рази - на старі.

 

Верховна Рада України підвищила ставки акцизного збору на кузови для промислового складання автомобілів (укомплектовані і неукомплектовані) в 7,3 рази - з 109 євро до 800 євро за нові кузова і в 5,7 рази - на старі, з 436 євро до 2,5 тис. євро.

Це передбачено ухваленим у вівторок у другому читанні законом про внесення змін до Податкового кодексу, за який проголосувало 234 народних депутати.

При цьому була врахована поправка народного депутата Ярослава Сухого про розміри ставок на кузова, тоді як у першому читанні ставки акцизного збору пропонувалося підвищити незначно (орієнтовно на 10%) з одночасною індексацією їх у гривні (1,234 тис. грн за новий кузов і 4,94 тис. грн за кузова, експлуатовані до п'яти років і більше).

"Крупновузлове складання автомобілів - це схема імпорту готових авто, але при цьому бюджет недоодержує на одному автомобілі від 1200 євро до 2 тис. євро податків і зборів. Я вважаю що такий підхід не є державницьким, і пропоную ставки не 3,5 тис. євро, як пропонують колеги, а 800 євро", - зазначив Сухий у своєму виступі в парламенті.

Водночас народний депутат України, почесний президент Групи компаній "АІС" Дмитро Святаш (фракція Партії регіонів) у своєму виступі не підтримав цю поправку.

"Не можу підтримати, тому що якщо буде введено такий акциз, то будуть закриті два автоскладальних заводи, які сплачують до бюджету близько 600 млн грн, 3,5 тис. людей втратять роботу, а також буде створена штучна монополія одного, дуже шанованого, але одного , підприємства в Україні. Монополію в Україні створювати непотрібно", - підкреслив Святаш.

Відзначимо, що виконавчий директор Кременчуцького автоскладального заводу (входить в АІС) Микола Черниш звернувся з відкритим листом до президента Віктора Януковича з проханням накласти вето на цей закон.

"Просимо Вас вплинути на дану ситуацію, накласти вето на цей законопроект у разі його прийняття Верховною Радою, доручити Кабінету Міністрів спільно з провідними операторами ринку та профільними асоціаціями (ВААІД, Укравтопром) провести роботу з завершення підготовки програми розвитку автомобільної галузі, яка б враховувала інтереси всіх сторін - споживача, держави і учасників ринку", - зазначено в листі.

Як повідомлялося, в даний час Міністерство фінансів підготувало законопроект, згідно з яким ставки акцизного збору на кузови (як нові, так і уживані) пропонується встановити в розмірі 3,5 тис. євро за кузов.

Водночас в ухваленому законі вилучена прийнята в першому читанні норма про індексацію ставок акцизного збору на автомобілі (нові та вживані) у гривні замість існуючих в євро з одночасним підвищенням їх на 10% (до існуючого на момент реєстрації законопроекту курсом євро). !zn

Читайте також:

Власників автомобілів обкладуть новим податком - на утилізацію


Китайська Geely відновить збирання авто в Україні

У Верховній Раді запропонували скасувати обов'язкову автоцивілку

Програма надій для автопрому