Парламент Кіпру відклав обговорення податку на депозити на понеділок

17 березня 12:01

За різними оцінками, громадяни України зберігають у банках Кіпру до 25 млрд євро, громадяни Росії - до 35 млрд євро, і складають більшу частину власників вкладів на острові.

 

Екстрене засідання парламенту Кіпру, на якому повинен бути розглянутий законопроект, що вводить податок на банківські вклади, перенесено з неділі, 17 березня на понеділок, 18 березня, повідомили місцеві ЗМІ.

Планується, що засідання відбудеться в понеділок в 16:00.

Крім того, президент Кіпру Нікос Анастасіадіс переніс неофіційний парламентський брифінг із законопроекту, який також був запланований на неділю.

Даний закон, що передбачає введення одноразового податку в 6,75% на вклади сумою нижче 100 тис. євро і в 9,9% на вклади понад 100 тис. євро, є неприйнятною умовою надання Кіпру фінансової допомоги від Єврогрупи в розмірі 10 млрд євро.

Уряду Кіпру не вистачає одного голосу в парламенті, щоб ухвалити закон, оскільки опозиція відмовилася підтримати цей законопроект.

- Уряду Кіпру не вистачає одного голосу, щоб конфіскувати частину депозитів

Рішення Єврогрупи обкласти разовим податком банківські депозити на Кіпрі викликало в населення шок. Euronews повідомляє, що на Кіпрі на вихідних банки закриті, а гроші в банкоматах, до яких вишикувалися черги, швидко закінчилися. Гнів вкладників, які намагаються зберегти свої заощадження, наростає. Вони відчувають себе обдуреними. Багато експертів вважають, що подібні заходи позбавлять Кіпр привабливості для міжнародних інвесторів і ще більше погіршать економічну ситуацію в країні.

- Кіпріоти вишикувалися в черги до банкоматів знімаючи з рахунків всі заощадження

Президент Кіпру Анастасіадіс заявив після ухвалення програми європейської фінансової допомоги, що рішення кіпрської влади погодитися з введенням податку на банківські депозити - хворобливе, але тільки воно допоможе країні вижити.

У результаті податкової реформи можуть серйозно постраждати українські і російські бізнесмени: за різними оцінками, громадяни України зберігають у банках Кіпру до 25 млрд євро, громадяни Росії - до 35 млрд євро, і складають більшу частину власників вкладів на острові. !zn

Читайте також:

Уряду Кіпру не вистачає одного голосу, щоб конфіскувати частину депозитів

Кіпріоти вишикувалися в черги до банкоматів знімаючи з рахунків всі заощадження

Агентство S&P попередило про загрозу дефолту Кіпру

Ще один "податковий рай" зникне: Кайманові острови відкривають фінансові таємниці