Отримання статусу спостерігача може стати початком подальшого просування України в МС

24 квiтня 09:42

Наприкінці травня Україна планує отримати статус спостерігача в Митному союзі. Це спростить захист інтересів національних виробників на ринках Росії, Білорусі і Казахстану, впевнені в українському уряді.

 

Отримання статусу спостерігача має стати лише першою сходинкою на шляху до подальшого просування України в Митному союзі, вважає урядовий уповноважений з питань співпраці з РФ, країнами СНД та ЄврАзЕс Валерій Мунтіян.

"За підсумками нашої участі в роботі органів МС уряду будуть представлені висновки щодо необхідності подальшої інтеграції",- заявив він в коментарі "Коммерсант-Украина".

За словами Мунтіяна, проект меморандуму Україна направила членам МС, в який входять Росія, Білорусь і Казахстан, ще минулого тижня. "У меморандумі два важливих питання: про статус України як спостерігача в Митному союзі, а також про участь нашого представника у всіх засіданнях комісій МС",- пояснив він.

Чиновник підкреслив, остаточне рішення ще не прийнято, але "українська редакція меморандуму була взята за основу і зараз перебуває в роботі". "Ми розраховуємо, що таке рішення (схвалення заявки) буде ухвалено 29 травня на засіданні глав держав-членів МС. Однак для цього проект меморандуму повинен пройти обговорення урядів країн-членів цього союзу, бути переданий нам і у випадку нашої згоди з внесеними до нього поправками переданий на розгляд Євразійської економічної комісії",- уточнив чиновник. Рішення про таку участь в МС не суперечить угоді про асоціацію з Євросоюзом, яку ще не підписано.

В українському уряді розраховують, що участь країни в роботі органів МС дозволить уникнути прийняття рішень, які завдають шкоди національним інтересам. "Зараз ми дізнаємося про рішення МС лише після прийняття і не можемо їх коригувати. Участь в обговоренні дає таку можливість. Як мінімум, ми зможемо заздалегідь підготуватися до змін",- пояснив Мунтіян. За його словами, до таких рішень належить і зміна технічних регламентів, і перегляд експортних квот, і питання торгівельних розслідувань, проведених комісією.

Мунтіян нагадав, що країна має статус спостерігача в ЄврАзЕс, але ця структура припиняє своє існування з січня 2015 року внаслідок поглиблення інтеграції в рамках МС. "Ми не повинні втратити контроль над процесами на цьому просторі",- пояснив він дії Києва.

Для цього планується підсилити команду перемовників з Митним союзом. Президент Віктор Янукович вже включив у робочу групу з питань розвитку взаємодії України з МС урядового уповноваженого з питань європейської інтеграції Валерія П'ятницького. Крім того, до складу робочої групи увійшли міністр закордонних справ Леонід Кожара, заступник міністра охорони здоров'я Олександр Толстанов, а також віце-прем'єр Юрій Бойко. Він призначений керівником групи, змінивши на цій посаді віце-прем'єра Костянтина Грищенка.

Російська ж сторона підкреслює, що зацікавлена лише в повноцінній участі України в інтеграційному процесі. "Незрозуміло, що від такого статусу отримає Україна і що отримають члени МС. Тим більше що позиція російського керівництва поки залишається незмінною - Україні запропоновано стати повноцінним членом об'єднання",- заявив виданню високопоставлений російський чиновник, який бере участь у переговорах з Києвом.

Нагадаємо, про те, що Києву вдалося досягти принципової домовленості з членами Митного союзу про отримання статусу спостерігача, заявив у вівторок, 23 квітня прем'єр-міністр Микола Азаров. "Зараз мова йде про технічні питання",- уточнив він. Цю інформацію лише частково підтвердили в російському мінекономрозвитку. "Дійсно, українська сторона підготувала та направила нам проект меморандуму про присвоєння статусу спостерігача при Євразійській економічній комісії (ЄЕК). Зараз йдуть переговори в двосторонньому форматі, і у вівторок на засіданні ради ЄЕК обговорювалося питання про подальші зусилля з підготовки меморандуму. Але від цього питання вирішеним не стає",- заявив заступник міністра Олексій Лихачов. !zn

Читайте також:

Янукович призначив Бойка відповідальним за переговори з МС замість Грищенка

Росія спростувала надання Україні статусу спостерігача в Митному союзі

Україна досягла принципової домовленості про статус спостерігача в Митному союзі

Зустріч Януковича з лідерами країн Митного союзу запланована 28-29 травня в Астані