ООН попереджає про можливість нового економічного спаду

02 грудня 08:17

Економісти ООН різко змінили свої прогнози щодо зростання світової економіки, скоригувавши їх у бік зниження, попередивши про те, що саме в 2012 році стане зрозуміло, що відбудеться зі світовою економікою - повільний підйом або новий спад.

 

У своїй доповіді під назвою World Economic Situation and Prospects 2012 («Стан і перспективи світової економіки 2012»), економісти ООН прогнозують дуже низькі темпи зростання, попереджаючи, що країнам, які розвиваються, загрожує глибокий спад, обумовлений чотирма факторами: криза суверенної заборгованості, слабкість банківського сектору, низький сукупний попит і параліч політики.

Директор департаменту ООН з питань економічного розвитку і політики Роб Вос застерігає про те, що світу загрожує новий економічний спад.

«Не виключено, що ми знаходимося на межі нової рецесії. Хоча наш базовий сценарій припускає, що у найближчі два роки глобальна економіка може, як ми це називаємо в нашій доповіді, «якось-то вистояти», у тому сенсі, що Європі, можливо, вдасться певною мірою врегулювати боргову кризу, а проблеми, які переживає американська економіка, істотно не загостряться. Однак це означає, що проблеми залишаються, у тому сенсі, що темпи економічного зростання залишаються досить низькими. Вже зараз ми бачимо, що ситуація погіршилася у порівнянні з 2010 роком, коли відбувався хоч якийсь підйом», - зазначає Р.Вос.

Більш повну доповідь, що містить дані та прогнози по регіонах, буде опубліковано у січні, однак прогнози, які опубліковано у четвер, 1 грудня, дозволяють отримати деяке уявлення про те, як буде розвиватися ситуація у деяких регіонах світу.

У доповіді наголошується, що високе безробіття і низькі темпи зростання заробітної плати у США стримують підвищення попиту. У поєднанні з перспективою затяжного застою на ринку нерухомості, де ціни не квапляться підвищуватися, це підвищило ризик нової хвилі конфіскації банками житла за несплату боргів.

В Азії, на думку економістів, Китай та Індія будуть рости «стійкими» темпами, проте в Китаї сповільниться зростання ВВП. У четвер це підтвердив заступник міністра фінансів Китаю, який повідомив про те, що обсяг промислового виробництва скоротився.

У Латинській Америці найбільш відчутний економічний спад відбудеться у Бразилії та Мексиці. Що ж стосується Африки, прогнози досить неоднозначні, оскільки на цьому континенті ситуація більшою мірою залежить від політичних і кліматичних факторів, ніж від зміни ситуації на світових ринках.