Окрім газу, Україна буде імпортувати з Росії електроенергію

01 лютого 07:33

Аварія, що сталася на лінії електропередач через морози, призвела до зупинки десяти енергоблоків. Це змусило Україну почати імпорт російської електроенергії.

 

Від сьогодні Україна починає імпортувати електроенергію з Росії, одночасно припиняючи її експорт до Білорусі і Молдови. Про це «Коммерсант-Украина» повідомив головний диспетчер Національної енергетичної компанії (НЕК) "Укренерго" Костянтин Ущаповський.

"Це тимчасове рішення було ухвалено для того, щоб покрити дефіцит електроенергії на ринку",- пояснив він.

Голова наглядової ради "Київенерго", екс-міністр енергетики Іван Плачков зазначив, що Україна вже кілька років є чистим експортером електроенергії.

Дефіцит електроенергії з'явився після аварії на лінії електропередачі (ЛЕП) у Запорізькій області. 27 січня у прес-службі обласної державної адміністрації повідомили, що Запорізька атомна електростанція знизила виробництво і зупинила один з шести енергоблоків через падіння опори ЛЕП у Великобілозерському районі.

Обвалення сталося внаслідок того, що частини опори було відпиляно нелегальними збирачами металобрухту. У рішенні Ради оптового ринку електроенергії (ОРЕ) від 30 січня йдеться, що покрити дефіцит електроенергії спробували за рахунок постачань з теплових електростанцій. Але ТЕС не впоралися зі збільшенням навантаження через різке похолодання. У зв'язку з цим в Україні за станом на 30 січня, за даними ОРЕ, не працювало 9 енергоблоків ТЕС і один енергоблок АЕС. "Зіграла свою роль і зношеність основних фондів державних генерацій",- повідомив Плачков.

Для покриття дефіциту можна було запустити газо-мазутні блоки ТЕС. Але, як наголошується в листі ради ОРЕ прем'єр-міністру Миколі Азарову від 30 січня, який цитується у вищезгаданому рішенні, це вкрай негативно позначилося б на економічних показниках генеруючих підприємств, оскільки ціни на мазут і російський природний газ досить високі.

У прес-службі ДТЕК заявили, що 30 грудня «Східенерго» підписало договір з російською «Інтер РАО ЄЕС» про імпорт до 500 МВт.год електроенергії за рівним графіком. Постачання почнуться в середу, 1 лютого. У компанії також уточнили, що готові обмежити експорт електроенергії до Білорусі та Молдови і взяти на себе ризики міжнародних контрактів.

У рішенні ради ОРЕ кажуть, що ремонт лінії електропередачі триватиме мінімум до 12 лютого. !zn

Читайте також:

Нвер Мхітарян: «Відновлюваній енергетиці альтернативи немає»

Український ядерно-промисловий комплекс - 2011: стрес-тест на стійкість розвитку

Експортери електроенергії підтвердили свої права на 2012 рік