Одеський НПЗ готуються запустити в лютому після більше року простою

10 сiчня 14:29

На ВАТ «ЛУКОЙЛ-Одеський НПЗ» проводяться роботи з підготовки до запуску нафтопереробного заводу, який орієнтовно має відбутися в лютому 2012 року. Про це OilNews повідомило джерело на підприємстві.

 

«Компанія виділила гроші на підготовчі роботи, люди працюють на всіх установках, думаю, у лютому запустимо», - повідомив співрозмовник видання.

У той же час він не зміг назвати точну дату, оскільки на даний момент залишається невідомим, звідки на завод надійде нафта. «Маршрутної телеграми поки немає, тільки після розуміння в цьому питанні можна буде точно сказати про дату запуску», - сказало джерело ВАТ «ЛУКОЙЛ-Одеський НПЗ».

Тим часом джерело постачань нафти є на сьогодні ключовим у контексті можливого запуску Одеського НПЗ. Справа в тому, що трубопровідні маршрути постачань сировини - Придніпровські нафтопроводи і Одеса-Броди - нині орієнтовані на прокачування у зворотному напрямку і заповнені азербайджанською нафтою. Таким чином, якщо мова йде про ресурси «ЛУКОЙЛу», то нафта може бути поставлена ​​тільки морем. Однак раніше російська компанія називала морське постачання нафти до Одеси нерентабельним і вважала за можливе відновлення роботи підприємства лише за умови трубопровідних постачань нафти.

Як повідомлялося, Одеський НПЗ було зупинено у жовтні 2010 року внаслідок збільшення безподаткових постачань нафтопродуктів до України через фірму «Лівела». Після завершення роботи даного спецімпортера Одеський НПЗ не зміг відновити роботу, оскільки підприємство було відрізане від трубопровідних маршрутів постачання сировини: наприкінці 2010-го Україна домовилася з «Білоруською нафтовою компанією» про прокачування нафти по маршруту Одеса-Броди для переробки на Мозирському НПЗ. Під час пошуку рішень щодо подальшого використання Одеського НПЗ представники «ЛУКОЙЛу» спочатку не виключали продаж заводу, а пізніше - створення спільного підприємства з українськими бізнесменами для давальницької переробки в Одесі. Склад українських представників даного СП поки невідомий, як і невідомий їхній внесок у роботу проекту.

Одеський НПЗ було приватизовано «ЛУКОЙЛом» у 1999 році, і сьогодні йому належать 99% акцій заводу. Потужність підприємства - 2,8 млн т, глибина переробки - 78%. У 2005-2008 роках «ЛУКОЙЛ» провів перший етап модернізації підприємства, проте повністю завершити проект розвитку НПЗ не зміг, у зв'язку з чим ефективність переробки нафти залишається вкрай низькою, що робить одеську продукцію неконкурентоспроможною на українському ринку.